Noi dar vechi! Trei foști miniștri cu „istoric” din guvernul Chicu au revenit în funcție

126

Anatol Usatîi, Aurel Ciocoi și Victor Gaiciuc au revenit în funcțiile de miniștri ai Economiei, Afacerilor Externe și Apărării. Totodată, două nume noi au apărut în Cabinetul de miniștri. Este vorba de Olga Cebotari și Lilia Pogolșa, care vor ocupa funcțiile vacante de viceprim-ministru pentru Reintegrare și ministru al Educației, Culturii și Cercetării.

Igor Dodon și-a întrerupt pentru o zi campania electorală pentru depunerea jurământului de către noii miniștri. Președintele în exercițiu sugerează că vor urma și alte schimbări, menționând și că noii miniștri vor avea un mandat de durată, deoarece le va asigura o susținere solidă în Parlament.

„ Urmează și alte schimbări, nu doar la nivelul echipei, dar și la nivelul strategiei de guvernare, schimbări care sunt dictate de evoluția pandemică dramatică la nivel mondial și de nevoia de a ne adapta cât mai bine la aceasta”, a declarat Dodon.

Despre ce fel de schimbari a menționat Igor Dodon, cel puțin noi nu am înțeles așa cum Anatol Usatîi, Aurel Ciocoi și Victor Gaiciuc au ocupat aceleași funcții în Guvernul Chicu până la intrarea democraților în majoritatea de guvernare și propunerea unor miniștri noi. Doi dintre aceștia, Aurel Ciocoi și Victor Gaiciuc au activat ulterior la Președinție în calitate de consilieri prezidențiali, funcții ocupate de aceștia și până la numirea în funcții de miniștri.

Amintim  ca fostul și actualul ministru al Apărării din Guvernul Chicu, Victor Gaiciuc, elogia  armata separatistă din Donbass, susținută de Federația Rusă. Chiar și așa, președintele Dodon i-a acordat lui Gaiciuc titlul de general de divizie, deși efectivul unei divizii variază între 10.000 – 30.000 de militari. Epoleții de general de divizie i-au fost acordați în cadrul ceremoniei de prezentare a ministrului Alexandru Pînzari, care luni deja a fost demis. După ce a plecat din fruntea Ministerului Apărării, Victor Gaiciuc a fost numit în calitate de consilier prezidențial în domeniul apărării şi securităţii naţionale și secretar al Consiliului Suprem de Securitate. După 7 luni, Gaiciuc, al cărui fiu este cununat de Igor Dodon, revine în fruntea Ministerului Apărării.

Și Aurel Ciocoi s-a făcut „remarcat” prin declarații jignitoare, în adresa vetaranilor care au luptat pe Nistru spunând  că intervenția militară a Federației Ruse în conflictul de la Nistru din 1992 a avut drept scop doar „oprirea vărsării de sânge”. Atunci președintele Dodon i-a sărit în apărare menționând că declarațiile i-au fost interpretate greșit.

Olga Cebotari, noua viceprim-ministră pentru Reintegrare și un nume relativ nou, în politica moldoveneasca din Guvernul Chicu a reușit în 2019 să intre în vizorul presei, după ce Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a inițiat o anchetă privind implicarea acesteia în organizarea unui centru de comandă a PSRM pentru alegerile parlamentare din 24 februarie a aceluiași an, în incinta Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă.

Potrivit informațiilor de atunci, în interiorul Ambasadei Moldovei de la Moscova era oferit în chirie un birou în care activa o organizație ce pretindea că se ocupă cu problemele diasporei, însă în realitate era o organizație de tineret a PSRM, fiind condusă de Olga Cebotari, actuala viceprim-ministră pentru Reintegrare, care pe tot parcursul activității, s-a ocupat de agitație electorală pentru PSRM. Tot ea a coordonat activitatea unui centru de apel creat pentru diaspora din Republica Moldova.

Lilia Pogolșa a fost viceministră a Educației în perioada 2017-2019.  Ea a fost numită viceministră a Educației în luna mai a anului 2017 după demisia ministrei Educației, Corina Fusu, și a viceminiștrilor Cristina Boaghi și Vasile Marina. Tot atunci, Maia Sandu a spus că în timpul aflării sale la Ministerul Educației, a încercat să o demită pe Lilia Pogolșa pentru incompetență și abuz. Moldova Curată a descoperit că numele Liliei Pogolșa figurează, potrivit datelor Procuraturii Anticorupție, într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită. De asemenea, funcționara deține un apartament de trei milioane de lei.

Auditorii Ministerului Educației au depistat, în 2017, mai multe probleme de gestionare a banilor la Institutul de Științe ale Educației, a cărui directoare în perioada auditată a fost Lilia Pogolșa. „Astfel, auditul a arătat că în anii 2015-2016, Institutul de Științe ale Educației ar fi perceput taxe majorate neîntemeiat la cazarea în căminul IȘE și la serviciile medico-sanitare prestate de Profilactoriul IȘE, din care surse a plătit ulterior sporuri salariale nejustificate de zeci de mii de lei unor angajați. De asemenea, o firmă contractată de Institut să asigure alimentarea cadrelor didactice venite la cursuri de perfecționare, ar fi majorat neîntemeiat valoarea serviciilor cu peste 200 de mii de lei, ceea ce a generat cheltuieli suplimentare din buget. O altă problemă descoperită de auditori a fost că Institutul a desfășurat programe de master, fără să se consulte cu Ministerul Educației și fără să dețină autonomie universitară”, se mai arată în articol.

În declarația de avere pentru 2019, Lilia Pogolșa a indicat că este proprietara unui apartament de 108 metri pătrați, evaluat la 3,1 milioane de ruble rusești. De asemenea, ea are în posesie un automobil de marcă Porsche și o casă de locuit de 256,6 metri pătrați.

Precizăm că, cei cinci noi miniștri din Guvernul Chicu au depus luni jurământul.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și