FSB, GRU și SVR lucrează. 12 cetățeni moldoveni interziși în Rusia

109

Ministerul moldovean de Externe spune că Rusia a interzis intrarea pe teritoriul său unui nou grup de 12 oficiali și jurnaliști de la Chișinău, ridicând numărul total la cel puțin 49. Decizia interzicerii intrării în Rusia a mai multor cetăţeni ai Republicii Moldova a fost motivată ca fiind o „replică la acţiunile conducerii moldoveneşti”, fără a fi date alte detalii.

 

Ambasadorul Republicii Moldova în Rusia Lilian Dării a fost convocat pentru explicații la Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, anunță instituția într-un comunicat de presă publicat pe 10 ianuarie.

Ambasadorului i-a fost înmânată o notă de protest în legătură cu acțiunile ostile ale Chișinăului. S-a subliniat că în cazul continuării acestor acțiuni, partea rusă își rezervă dreptul de a lua măsuri de răspuns suplimentare. Printre aceste acțiuni ostile se numără fapte de persecuție politică motivată împotriva mass-media rusești și a celor de limbă rusă, care contravin angajamentelor internaționale ale Chișinăului în domeniul protecției libertății de exprimare și a drepturilor jurnaliștilor. Au devenit sistematice cazurile de discriminare a cetățenilor ruși care intră în Moldova, cu refuzuri nejustificate de traversare a frontierei. Conducerea Republicii Moldova continuă să facă declarații agresive de natură anti-rusească”, se arată în declarația MAE-ului rus.

LISTA PERSOANELOR CU INTERDICȚIE DE INTRARE ÎN RUSIA

MAEIE a calificat decizia Moscovei drept una regretabilă, însă nesurprinzătoare.

Decizia Federației Ruse este una regretabilă, dar este important de remarcat că astfel de măsuri devin deja obișnuite în agenda autorităților ruse. În ciuda acestui fapt, Republica Moldova își menține angajamentul ferm în contracararea ingerințelor externe și oricăror acțiuni destabilizatoare la adresa securității și suveranității noastre”, a comunicat Igor Zaharov, purtător de cuvânt al MAEIE.

În lista persoanelor vizate de interdicția impusă de Moscova au fost incluși:

1. Adrian Băluțel, șef al cabinetului Preşedintelui Republicii Moldova, membru al Consiliului Suprem de Securitate.
2. Olga Roșca, Consilier al Președintelui Republicii Moldova pentru afaceri externe și comunicare strategică.
3. Artur Mija, Secretarul general al Guvernului RM.
4. Ruslan Mihalevschi, membru al Consiliului Audiovizualului al RM.
5. Alexandru Manoli, coordonator al Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării
6. Adrian Buraga, Director general ”Jurnal TV”.
7. Tudor Ioniță, jurnalist al portalului ”Deschide.md”.
8. Denis Dermenji, jurnalist ”Europa liberă Moldova”.
9. Lorena Bogza, prezentatorul emisiunii ”În Profunzime”, canalul ”Pro TV Chișinău”.
10. Petru Beșleaga, Redactor șef al portalului informațional www.diez.md
11. Stela Untila, Adjunctul redactorului-șef al portalului informațional ”Newsmaker.md”
12. Mihai Conțiu, jurnalist al revistei ”Moldova Suverană”.

În august 2023, Moscova a interzis intrarea în Rusia pentru 20 de persoane – majoritatea deputați PAS. De asemenea, atunci au fost vizați vicedirectorul Poliției de Frontieră Oleg Bucătaru și directorul Asociației Presei Independente Petru Macovei.

Investigațiile jurnalistice arată că cel puțin doi din cei 10 diplomați rămași la ambasada Rusiei la Chișinău după expulzările din august au legături cu Serviciul Federal de Securitate rus, FSB, iar alții doi au înscriere la adrese din Moscova asociate cu direcția de spionaj a armatei ruse.  Potrivit unor baze oficiale de date rusești, printre diplomații ruși de la ambasada din Chișinău care au legături cu FSB se numără doi primi-secretari, adică oficiali de rang înalt în ierarhia diplomatică rusă, în timp ce atașatul militar și asistentul acestuia au înscrieri la adrese din Moscova folosite de GRU, direcția de spionaj a armatei ruse implicată în multiple acte de sabotaj și otrăvire de persoane în Europa.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și