Proteste în urma alegerilor? Cum presa rusească manipulează cu fricile oamenilor pentru a vota candidații favorabili Kremlinului
În timp ce SUA și mulți dintre aliații săi din întreaga lume au anticipat rezultatele alegerilor prezidențiale americane din 2020, presa rusă de stat a prezis violențe în urma lor. „Societatea americană radical divizată așteaptă războiul civil„, a declarat un invitat la postul de televiziune rossiya 24 cu câteva zile înainte de alegerile din SUA. Invitatul a declarat că în SUA va fi un război civil total.
Mai multe instituții mass-media internaționale și-au raportat, de asemenea, preocupările cu privire la potențiale tulburări civile în urma alegerilor din SUA, iar mass-media pro-Kremlin a dus acest lucru la un nou nivel.
De exemplu, la rossya 24, invitatul a susținut că americanii își doresc moartea propriei țări. Astfel de mesaje apocaliptice nu sunt noi. Cercetătorii independenți avertizează că actorii de dezinformare încearcă să răspândească furia sau frica în orice mod. Narațiuni similare au fost difuzate și în urma protestelor justiției rasiale din SUA de la începutul acestui an. Pentru televiziunea rusă de stat aceasta a fost o altă oportunitate de a-și convinge publicul intern că democrația duce la haos și, prin urmare, nu ar trebui aplicată în Rusia.
Stoparea unui Maidan
America nu este singura care a trecut recent prin campanie electorală. Alegeri locale au avut loc recent și în Ucraina, iar mass-media pro-Kremlin a găsit o oportunitate de a pretinde că alegerile ar putea duce la dezintegrarea statului, se va împărți în trei părți. Singura întrebare este de ce acest lucru contează? Deoarece conformitate cu dezinformarea pro-Kremlin, Ucraina este o colonie a Statelor Unite.
Moldova a trecut și ea de scrutinul prezidențial, dar pentru presa pro-Kremlin aceste alegeri nu se referă la alegerea poporului moldovean. Previzibil, este vorba despre Rusia și stoparea unui Maidan în Moldova. Potrivit presei pro-Kremlin, în perioada electorală, Washingtonul a dat instrucțiuni opoziției moldovenești pentru a organiza o „revoluție a culorilor”, scopul final fiind presiune asupra Rusiei.
Prezentarea protestelor populare din Europa de Est ca revoluții de culoare „anti-ruse” a devenit un clișeu al dezinformării pro-Kremlin. Narațiuni de acest fel au fost prezente de asemenea, în Belarus și în Kârgâzstan.
În cazul Moldovei, unde nu au existat niciun fel de proteste, mass-media pro-Kremlin a avut un singur scop, să ocupe spațiul informațional, prin a defini orice posibilă viitoare nemulțumire publică ca o încercare de destabilizare orchestrată din străinătate. La urma urmei, pregătirea terenului pentru o campanie de dezinformare în avans este mai eficientă decât aceleași minciuni an după an.
Protestele nu sunt ceea ce par
În această săptămână, mass-media pro-Kremlin a rămas fidelă unei alte narațiuni proeminente de dezinformare, susținând că protestele populare nu sunt niciodată autentice, întotdeauna au fost orchestrate.
În Polonia, mii de persoane au protestat împotriva unei hotărâri judecătorești controversate privind avorturile. Cu toate acestea, potrivit Sputnik, elitele europene au fost cele care au condus oamenii în stradă, deoarece Bruxelles-ul a fost nemulțumit de autoritățile poloneze.
În Belarus, unde protestele democratice continuă deja a treia lună, dezinformarea pro-Kremlin a implicat nu numai obiectivele obișnuite – Polonia și Lituania, ci și un filosof francez Bernard-Henri Lévy, care se presupune că îi supraveghează pe liderul și echipa opoziției din Belarus, Svetlana Tsikhanouskaya.
Narațiunile protestelor orchestrate, violenței și haosului definesc modul în care mass-media pro-Kremlin prezintă procesele democratice din întreaga lume. Alegerile aduc distrugere, iar liderii democratici sunt marionete.