ANALIZĂ Rusia cere Republicii Moldova să deschidă secții pentru alegerile prezidențiale. Ce urmărește Kremlinul
Reprezentanții Guvernului de la Chișinău examinează în prezent solicitarea Rusiei privind deschiderea secțiilor de votare în cadrul scrutinului prezidențial din primăvara acestui an, precizând că răspunsul va fi oferit în timp rezonabil.
Scopurile Kremlinului
,,Adevărul” a vorbit despre solicitarea Kremlinului cu expertul în drept, politici publice și securitate al asociației WachDog, Andrei Curăraru, care a menționat că la baza acesteia sunt trei elemente, primul dintre ele fiind siguranța Rusiei că cetățenii Republici Moldova care dețin și cetățenia rusă își vor da votul pentru Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din primăvara acestui an.
,,Este clar că cetățenii Republicii Moldova care au obținut cetățenia rusă din cauza faptului că activează acolo sau au niște legături mai apropiate cu Federația Rusă sunt mai ușor de manipulat, iar liderul rus își prognozează o victorie decisivă, cu circa 80 %. Astfel, cetățenii din regiunea transnistreană, cei din diasporă care se află la Moscova și pot fi pe teritoriul Republicii Moldova, cât și susținătorii înveterați ai forțelor pro-ruse din Republica Moldova vor vota cu siguranță pentru președintele Putin”.
Un alt factor îl reprezintă testarea teritoriului pentru ,, a vedea câte secții de votare vor putea fi deschise în cazul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și a referendumului care urmează să aibă loc în toamna acestui an. Este clar că există posibilitatea de mobilizare masivă împotriva referendumului pentru integrare europeană și a președintelui Maia Sandu, și deschiderea unui număr mai mare de secții ruse în Republica Moldova ar da posibilitate de echivalare prin parteneriatul diplomatic pe care-l avem noi cu Federația Rusă: să fie deschise mai multe secții de votare și pe teritoriul Federației Ruse cu mobilizarea a celor circa 100 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova care se află pe teritoriul Federației Ruse”, a mai spus Andrei Curăraru.
Iar ultimul aspect menționat de expert este forțarea Guvernului moldovean de a refuza demersul, arătând în acest mod publicului pro-rus din Republica Moldova că țara are o poziție rusofobă.
,,Suntem împotriva Federației Ruse și blocăm orice tip de inițiative pozitive pentru cooperarea dintre cele două state”, punctează Andrei Curăraru.
Alegerile prezidențiale în Rusia sunt programate pentru perioada 15-17 martie 2024. Kremlinul a anunțat deja că Vladimir Putin va învinge pentru că se bucură de un sprijin real în întreaga societate, argument lansat de propaganda regimului aflat la putere.