Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind moartea lui Navalnîi: Responsabilitatea penală îi revine statului rus și președintelui Vladimir Putin
Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind asasinarea lui Alexei Navalnîi și necesitatea unei acțiuni a Uniunii Europene în sprijinul prizonierilor politici și a societății civile oprimate din Rusia. Votul a avut loc la o zi după ce văduva lui Navalnîi, Iulia NavalnaIa, s-a adresat Parlamentului European. În document, deputații europeni au subliniat că întreaga responsabilitate penală și politică pentru moartea lui Navalnîi revine statului rus și, în special, președintelui său Vladimir Putin, care ar trebui să fie tras la răspundere. Rezoluția a fost adoptată cu 506 voturi pentru, 9 împotrivă și 32 de abțineri.
Parlamentul European solicită o anchetă internațională independentă și transparentă privind circumstanțele exacte ale morții opozantului rus, pentru a se asigura că cei responsabili sunt trași la răspundere și că se face dreptate.
Descriind regimul actual drept „războinic, autocratic și cleptocratic”, Parlamentul European își exprimă sprijinul pentru opoziția democratică din Rusia, potrivit Hotnews.ro.
PE îndeamnă statele membre să își dubleze eforturile pentru a găsi modalități concrete de eliberare a prizonierilor politici, în special a celor cu o stare de sănătate precară sau a celor care au fost victime ale torturii, și să ia în considerare posibilitatea de a face schimburi de prizonieri.
În ajunul înmormântării lui Alexei Navalnîi, programată vineri la Moscova, Parlamentul European a cerut Moscovei „să nu împiedice eforturile” familiei „de a organiza funeraliile sale în demnitate”. Miercuri, la Strasbourg, Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus, a declarat că se teme că vor avea loc arestări în timpul funeraliilor.
Funeraliile ar putea să atragă un număr mare de susținători ai fostului opozant numărul unu al lui Vladimir Putin și s-ar putea dovedi incomode pentru președintele rus, care se pregătește pentru o nouă „încoronare” în urma alegerilor programate între 15 și 17 martie.
Alexei Navalnîi a murit pe 16 februarie într-o colonie penală. Potrivit serviciilor penitenciare ruse, el a decedat după ce s-a simțit brusc rău „după o plimbare”.
Echipa lui Navalnîi, dar și numeroși lideri occidentali, l-au acuzat pe Vladimir Putin de „uciderea” opozantului, care a petrecut trei ani în detenție în condiții foarte dure.
Alexei Navalnîi a fost distins cu Premiul Saharov 2021 al Parlamentului European, cea mai înaltă distincție a Uniunii Europene pentru drepturile omului.