Rusia folosește tehnologie deepfake cu inteligență artificială pentru a „păcăli experții” și pentru a ținti țări instabile politic

81

Agențiile de informații din SUA colaborează pentru a evalua amenințările globale, de la statele necinstite la noile tehnologii terifiante. Totul se regăsește într-un raport numit Evaluarea anuală a amenințărilor, care analizează anul viitor.

Rusia folosește deepfakes de inteligență artificială pentru a „păcăli experții” și pentru a ținti țări instabile din punct de vedere politic și devastate de războaie pentru a răspândi haosul, a avertizat un nou raport al serviciilor de informații, scrie mirror.co.uk.

Avertismentul a fost lansat în Raportul anual de evaluare anuală a amenințărilor, un raport întocmit în mod colectiv de mai multe agenții de informații americane și care analizează cele mai directe și grave amenințări la adresa SUA în anul următor.

Raportul a analizat efectele „tehnologiilor perturbatoare” și implicațiile acestora asupra libertăților civile, a vieții private și a eticii. Deși recunoaște beneficiile pe care le-ar putea aduce o tehnologie precum inteligența artificială, acesta avertizează, de asemenea, asupra „consecințelor neintenționate„. Printre acestea s-ar putea număra de la „deepfakes și dezinformări galopante până la dezvoltarea de viruși informatici generați de AI sau noi arme chimice”.

Rusia folosește, de asemenea, inteligența artificială, dar oficialii serviciilor de informații americane se tem de un scop mai nefast în spatele acesteia.

Raportul susținea: „Rusia folosește inteligența artificială pentru a crea deepfakes și dezvoltă capacitatea de a păcăli experții. Persoanele din zonele de război și din mediile politice instabile pot servi drept unele dintre cele mai valoroase ținte pentru o astfel de influență malignă deepfake”.

În ultimele săptămâni, presa de stat rusă și conturile online legate de Kremlin au răspândit și amplificat conținuturi înșelătoare și incendiare despre imigrația și securitatea frontierelor SUA. Campania pare a fi elaborată pentru a alimenta indignarea și polarizarea înainte de alegerile din 2024 pentru Casa Albă, iar experții care studiază dezinformarea rusă spun că americanii se pot aștepta la mai mult, deoarece Putin încearcă să slăbească sprijinul pentru Ucraina și să taie o sursă vitală de ajutor.

Vorbind la o conferință privind inteligența artificială în noiembrie anul trecut la Moscova, Putin a menționat că „este imperativ să folosim soluții rusești în domeniul creării unor sisteme de inteligență artificială fiabile și transparente, care să fie sigure și pentru oameni”.

„Dominația monopolistă a unei astfel de tehnologii străine în Rusia este inacceptabilă, periculoasă și inadmisibilă„, a spus Putin.

El a remarcat că „multe sisteme moderne, formate pe date occidentale, sunt destinate pieței occidentale” și „reflectă acea parte a eticii occidentale, a normelor de comportament, a politicilor publice pe care noi le contestăm”.

Pe parcursul celor peste două decenii de când se află la putere, Putin a supervizat o represiune multiplă împotriva opoziției și a grupurilor societății civile și a promovat „valorile tradiționale” pentru a contracara presupusa influență occidentală – politici care au devenit și mai opresive după ce a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și