Cele două opțiuni de scindare a NATO pe care Rusia le poate folosi

110

Analistul militar suedez, locotenent-colonelul Joakim Paasikivi, a identificat două opțiuni pe care Rusia le-ar putea folosi pentru a provoca o scindare în cadrul NATO, despre care Kremlinul spune că este în „confruntare directă”, potrivit adevarul.ro.

„Opțiunea cea mai probabilă: Rusia pune presiune asupra insulelor Svalbard din Arctica. Acesta este un arhipelag norvegian. Este demilitarizat. Atât Rusia, cât și Norvegia au o anumită activitate economică acolo. Există o convenție veche pentru a rezolva situația. Dacă rușii încearcă să provoace în Svalbard, despre care au început să vorbească în urmă cu câțiva ani, va fi o provocare pentru acei aliați care au interese în Arctica: Statele Unite, Canada, Marea Britanie și țările scandinave.”

Dar va fi o problemă pentru Turcia? Pentru Muntenegru? Pentru restul Alianței? Aceasta ar putea fi o modalitate de a pune presiune asupra NATO și o încercare de a o diviza”, a declarat Paasikivi într-un interviu acordat LIGA.net.

O altă opțiune este un „atac fulger asupra statelor baltice”, pe care Rusia l-ar combina cu „amenințări nucleare serioase”.

Într-un război cu țări europene individuale sau cu un grup de țări europene, rușii au mai multe șanse decât împotriva întregii Alianțe cu sprijinul SUA”, a declarat Paasikivi.

Potrivit acestuia, momentul în care Rusia va ataca țările NATO depinde de succesul rușilor în Ucraina, iar „atâta timp cât Ucraina luptă, Rusia este o problemă mai puțin importantă pentru noi”. Dacă lăsăm Ucraina să moară, va trebui să luptăm noi înșine”.

„Problema nu este când vor fi pregătiți rușii, ci când vom fi noi pregătiți. Forțele armate europene trebuie să își dezvolte propriile capacități pentru a fi pregătite de înaintea rușilor”, a declarat Paasikivi, adăugând că „dacă nu vom fi pregătiți în trei ani, va fi prea târziu„.

Analiștii de la Institutul american pentru Studiul Războiului consideră că Rusia va decide să invadeze o țară NATO mult mai devreme decât spun experții (în câțiva ani). Potrivit acestora, agresorul desfășoară reforme menite să dezvolte capacități militare pe termen lung.

Putin și-a propus să restabilească imperiul rus și să remodeleze ordinea internațională. Și nu există nimic care să sugereze că a abandonat aceste planuri.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și