Cum dezinformează (pro)rușii cu privire la Legea apărării naționale din România
Proiectul Legii apărării naționale, pus în dezbatere publică de ministerul de profil la începutul acestei luni a devenit o sursă de falsuri și dezinformări promovate de propaganda rusă, dar și de cea pro-rusă din Republica Moldova. „Agățușul” este prevederea potrivit căreia autoritățile române pot întreprinde „măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afara teritoriului național”, ceea ce în interpretarea propagandei înseamnă că România țintește teritoriul Republicii Moldova și părți ale teritoriului ucrainean, inclusiv participând la așa-numita dezmembrare a țării aflate în război cu Rusia, narațiune mai veche, propagată intens de Kremlin pentru a reduce încrederea ucrainenilor în țările occidentale.
Presa rusă: România se pregătește să „înghită” Republica Moldova și părți ale Ucrainei
Inițiativa legislativă a generat reacții în presa pro-Kremlin la scurt timp după ce prevederile acesteia au apărut în mass-media bucureșteană. „Și-au îndreptat armele spre Transnistria”, a titrat la 3 aprilie bloknot.ru. „În esență, este vorba despre tendința Bucureștiului de a-și legifera guvernarea politică prin introducerea armatelor în Moldova și, posibil, în Ucraina. În primul rând Transnistria este în pericol”, a comentat instituția, care face o paralelă cu intrarea României în cel de-Al Doilea Război Mondial.
„România încearcă să omoare doi iepuri dintr-o împușcătură – Republica Moldova și Ucraina”, a comentat și pravda.ru, menționând că țara se militarizează și se pregătește de crearea României Mari, iar „partidul naționalist AUR are susținerea a 20% din electorat”. Publicația mai susține că legea respectivă este pregătită pentru ca România „să deschidă al doilea front”.
Ng.ru scrie, citându-l pe deputatul de la Tiraspol, Andrei Safonov, că legea „marchează începutul pregătirilor pentru invazia trupelor românești în teritoriile pe care Bucureștiul le considera a fi ale sale sau cel puțin, din punct de vedere istoric, în sfera de influență românească. Se poate presupune că românii au în vizor sudul Basarabiei și nordului Bucovinei, teritoriul Republicii Moldova de astăzi și al Transnistriei. Nu este exclus ca românii să aibă intenția de a acționa nu singuri, ci în alianță cu francezii, al căror președinte a promis nu demult că va detașa trupe franceze în Ucraina”
„Politica revanșardă” a României nu este o temă nouă pentru propaganda rusă, care „avertizează” cu regularitate despre intențiile Bucureștiului de a-și trimite armatele pentru a anexa Republica Moldova, dar și părți ale teritoriului Ucrainei imediat după invazia rusă. Veridica a demontat în mai multe rânduri fake news și dezinformări pe această temă. Obiectivele unor astfel de știri false sunt să prezinte România ca un stat agresor, să alimenteze îngrijorările unei părți a populației Republicii Moldova, în special a regiunii transnistrene, dar și din Ucraina în privința pericolului unei „ocupații române”.
În plus, mai sunt strecurate și dezinformări noi (precum că Emmanuel Macron „a promis” că va detașa trupe franceze în Ucraina), aparent fără mare importanță, dar care contribuie la crearea tabloului general despre Occidentul belicos, care amenință securitatea Rusiei.
Reacții ale pro-rușilor din Republica Moldova: România participă la dezmembrarea Ucrainei
La Chișinău proiectul Legii apărării naționale a fost comentat diferit – cu rezerve de unii politicieni și experți , cu speranțe de alții, dar, utilizat și ca subiect de propagandă pentru presa anti-europeană și pro-Kremlin.
Președintele Maia Sandu și-a exprimat speranța în sprijinul pe care îl poate oferi România, dar și alte state europene, iar purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că autoritățile vor urmări „toate evoluțiile care se referă la acest proiect”.
Noi.md a readus în prim plan narațiunea că Occidentul ar avea în vizor împărțirea teritoriului Ucrainei între Polonia, Ungaria și România. Această narațiune a fost vehiculată anterior de presa pro-Kremlin, dar și de politicieni de la Kremlin și demontată de Veridica. Tot noi.md scris că, în Republica Moldova „intervenția armatei române […] sub pretextul protejării cetățenilor săi ar putea încununa eforturile de lungă durată ale țării vecine de a româniza moldovenii prin predarea în instituțiile de învățămînt moldovenești a unei istorii falsificate, prin înlocuirea denumirii limbii, prin corupția în rîndul intelectualilor și a clericilor moldoveni și, în cele din urmă, prin transformarea Moldovei într-una din provinciile României”.
Citește mai mult AICI