Propaganda rusească fără vacanță de iarnă. Continuă propaganda legată de marcarea Crăciunului și a Revelionului
Brazi de Crăciun, lumini de Crăciun, bomboane de Crăciun și filme de Crăciun la TV am văzut deja de nenumărate ori. Cântăm imnuri de Crăciun și decorăm orașele și casele noastre cu scene ale Nașterii Domnului. Copiii din toată Europa îl așteaptă cu nerăbdare pe Moș Crăciun, Père Noël, Joulupukki, Jultomten, Ded Moroz, Sinterklaas, Sfântul Nicolas, Babbo Natale, Ziemassvētku vecītis sau alte manifestații ale Spiritului Crăciunului.
Pe fundalul sărbătorilor, mașinăria de propagandă rusească își continuă activitatea. Astfel, an de an, manipularea rusească repetă aceleași sperietori.
Încă în 2015, presa rusă arunca fake-uri în mediu online în care se spuneau: Europenii interzic concertele de Crăciun și nu pun pomi de Crăciun. Iar ucrainenii îl interzic pe Ded Moroz.
În 2016, în contextul valului de imigranți din Europa, mass-media rusă scria: Luminile de Crăciun sunt interzise în Suedia din cauza toleranței față de comunitățile musulmane. O narațiune recurentă despre valorile amenințate în Occident. Această poveste de dezinformare a fost demascată ulterior.Autoritatea Națională de Trafic din Suedia a refuzat accesul unor comunități locale la stâlpii de lumină, deoarece acestea nu erau dimensionate pentru decorațiuni.
În 2017, atenția a fost îndreptată spre Franța. Franța interzice simbolurile de Crăciun instalate pe instituțiile de stat. Franța nu luptă cu teroriști și jihadiști, ci cu propriul său trecut creștin. Nimeni nu spune cu voce tare că toate acestea sunt făcute pentru a mulțumi liberalii și „cei mai buni prieteni” ai lor – islamiștii radicali. De fapt, lucrurile stau altfel. În Franța, simbolurile religioase sunt interzise instituțiilor publice ca o aplicare a principiului separării bisericii de stat.
În 2018, presa rusă face trimitere la un sondaj realizat în SUA, în care Moș Crăciun este tranformat într-un caracter neutru din punct de vedere al genului.
În 2019, în Paris, Bruxelles și alte orașe europene, artificiile din noaptea de Revelion au fost anulate. Pomul de Crăciun este interzis în multe locuri, precum și sunetul clopotului. Pe de o parte, multiculturalismul și toleranța europene au căpătat forță. Oamenii sunt gata să-și sacrifice valorile tradiționale și refuză să ridice pomi de Crăciun și alte atribute ale Crăciunului și Anului Nou pentru migranți. Încearcă chiar să evite să vorbească ei înșiși despre aceste concepte.
În München, artificiile au fost interzis în unele zone publice ale orașului din motive de siguranță, mai degrabă decât orice legătură cu migranții. Mai mult, organul de supraveghere de mediu finanțat de stat, Environment Action Germany (DUH), solicită orașelor să ia în considerare interzicerea publicului de a-și lansa propria pirotehnică în zonele care se luptă pentru a respecta orientările privind calitatea aerului.
Bătălia împotriva creștinismului
Nici anul acesta nu face excepție. Mass-media pro-Kremlin ne oferă tradiționalele dezinformări de Crăciun: birocrații UE doresc să limiteze utilizarea simbolurilor creștine și Bruxelles-ul a decis să nu instaleze un pom de Crăciun. Musulmanii din Anglia, de asemenea, doresc să interzică pomul de Crăciun – și nu numai în Marea Britanie – peste tot în Europa! Un oraș italian a interzis colindele de Crăciun pentru a evita insultarea migranților musulmani. Pentru a-i liniști pe migranți, 40% dintre germani nu vor sărbători Crăciunul deloc. Punctele de dezinformare de multe ori fac trimitere la comunitățile mici. În exemplele de mai sus – Rozzano în Italia și Eschweiler în Germania. Pare a fi adevărat și foarte puțini se deranjează pentru a verifica faptele – sau a verifica site-ul ecumenic al parohiilor creștine din Eschweiler, care invită pe toată lumea la sărbătorile de Crăciun. Chiar și restricțiile legate de pandemie, în opinia statului rus Sputnik Moldova, sunt doar un pretext pentru lupta împotriva creștinismului.
Acest tip de dezinformare face parte dintr-o narațiune mai mare, sugerând o defalcare iminentă a valorilor morale și sociale în Occident pe care Rusia le promovează de ani buni.