Cum pariul Moscovei pe ofensiva din Harkov s-a întors împotriva Rusiei: „Gheața a început să se topească”
Noua ofensivă a Rusiei în regiunea nord-estică Harkov a reușit să obțină ceea ce luni de lobby din partea președintelui Volodimir Zelenski nu au putut, și anume abilitatea Kievului de a trage cu arme occidentale avansate asupra forțelor Moscovei în interiorul granițelor Rusiei, relatează Newsweek.
Incursiunea Rusiei în regiunea de graniță Harkov – unde luptele continuă la circa 24 km nord de Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina și un important centru politic, economic și cultural – i-a determinat pe susținătorii din NATO ai Kievului să se angajeze în frenetice activități diplomatice și militare. Drept rezultat, atacurile transfrontaliere ucrainene fac acum ravagii în rândul forțelor rusești care operează în regiunea Belgorod.
Ritmul operațiunii rusă de-a lungul frontierei a scăzut tot mai mult, iar desfășurarea rapidă a rezervelor ucrainene pare să fi înlăturat acum pericolul unui progres semnificativ spre Harkov, care ar fi un trofeu strategic major pentru Rusia. Totuși, zonele din preajma orașului de frontieră Vovceansk sunt distruse de tipul de încleștări de uzură care au devenit caracteristica definitorie a forțelor Moscovei.
„Războiul continuă să facă ravagii, linia frontului este în continuare aproape aceeași”, a apreciat pentru Newsweek Ivan Stupak, fost ofițer în cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și în prezent consilier al Comisiei pentru securitate națională, apărare și informații din cadrul parlamentului ucrainean.
Cu toate că forțele rusești au cucerit peste 170 de kilometri pătrați în regiunea Harkov, pe termen lung campania din nord-est nu va fi fără impact nici pentru Moscova.
Îngrijorarea occidentală cu privire la un progres al Moscovei a împins SUA și un număr de țări aliate să relaxeze restricțiile de lungă durată privind utilizarea de către Kiev a armelor acestora în interiorul Rusiei. Astfel că relativul „refugiu sigur” al trupelor ruse în Belgorod – în pofida atacurilor cu drone și a incursiunilor voluntarilor ruși pro-Kiev – nu mai există acum, a subliniat Stupak.
„Dronele sunt doar niște jucării; ele nu pot avaria o mare cantitate de tancuri sau de echipamente grele”, a spus el cu referire la amploarea operațiunilor ucrainene transfrontaliere anterioare. „Dar rachetele HIMARS o pot face”.
„Ne place mai mult să efectuăm aceste atacuri, pentru că acum avem mâinile dezlegate”, a adăugat Stupak, menționând că Ucraina a reușit să țintească cu succes un sistem de apărare aeriană S-400 din regiunea Belgorod la câteva zile după ce SUA au aprobat loviturile cu arme americane în această zonă de frontieră,
Deocamdată, permisiunea acordată Ucrainei pentru lovituri în Rusia se limitează la zonele din apropierea Harkovului, ceea ce înseamnă în principiu Belgorod, care se întinde pe cea mai mare parte a frontierei comune. Dar, având în vedere că, potrivit unor relatări, forțele rusești se concentrează și în regiunile Kursk și Voronej sau se deplasează în acestea, Kievul va dori probabil să extindă zona în care poate riposta.
Detalii, AICI