NYT: Curtea Supremă îi acordă lui Trump imunitate substanțială împotriva urmăririi penale
Hotărârea de astăzi a Curții Supreme face o distincție între acțiunile oficiale ale unui președinte, care beneficiază de imunitate, și cele ale unui cetățean privat. În dezacordul lor, liberalii Curții deplâng o extindere vastă a puterii prezidențiale.
Curtea Supremă a decis luni că fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, are dreptul la imunitate substanțială împotriva urmăririi penale, făcând o declarație majoră cu privire la domeniul de aplicare al puterii prezidențiale. Votul a fost de 6 la 3, împărțindu-se pe linii partizane, transmite New York Times.
Decizia va întârzia aproape sigur judecarea cauzei împotriva sa privind acuzațiile de complot pentru subminarea alegerilor din 2020, după viitoarele alegeri din noiembrie. Dacă acest lucru se întâmplă și Trump câștigă, el ar putea ordona Departamentului de Justiție să renunțe la acuzații.
Curtea Supremă a declarat luni că foștii președinți beneficiază de imunitate pentru acțiunile lor oficiale, răsturnând cazul împotriva lui Donald Trump cu privire la încercările sale de a submina pierderea alegerilor din 2020.
„Concluzionăm că, în conformitate cu structura noastră constituțională a puterilor separate, natura puterii prezidențiale impune ca un fost președinte să beneficieze de o anumită imunitate în fața urmăririi penale pentru actele oficiale din timpul mandatului său. Cel puțin în ceea ce privește exercitarea de către președinte a puterilor sale constituționale fundamentale, această imunitate trebuie să fie absolută. În ceea ce privește restul acțiunilor sale oficiale, acesta are, de asemenea, dreptul la imunitate. Cu toate acestea, în stadiul actual al procedurilor în acest caz, nu trebuie să decidem și nu decidem dacă această imunitate trebuie să fie absolută sau dacă este suficientă o imunitate prezumtivă”, este decizia Curții Supreme.
În opinia majoritară, redactată de judecătorul-șef John G. Roberts Jr., supermajoritatea conservatoare a explicat că Congresul nu are autoritatea de a adopta legi penale care să reglementeze competențele pe care Constituția le atribuie exclusiv președinților.
Citește mai mult AICI