Mitul precum că aderarea la UE presupune renunțarea la valorile creștine, demontat de inițiativa civică „Cetățeni pentru Europa”

74

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu presupune, sub nicio formă, renunțarea la valorile noastre creștine. Într-o conferință de presă organizată de inițiativa civică „Cetățeni pentru Europa”, Vadim Pistrinciuc, director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice și co-fondator al inițiativei, împreună cu preotul Andrei Rusu de la biserica „Sfântul Dumitru” din Chișinău, au abordat miturile legate de integrarea europeană și creștinism.

Vadim Pistrinciuc a subliniat că una dintre cele mai frecvente falsuri răspândite în ultima perioadă este ideea că integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană ar presupune o renunțare la creștinism sau la ortodoxie.

„Europa este fundamentată pe morala creștină. Legislația europeană își are rădăcinile în morala creștină. Europa este un spațiu al creștinătății, în care coexistă foarte multe biserici creștine. Aceste biserici cooperează. Dacă vorbim de țările europene, sunt țări laice precum Franța, dar sunt state în care creștinismul este ridicat la nivel de religie de stat, cum ar fi Grecia”, a declarat Vadim Pistrinciuc.

De asemenea, el a subliniat că în UE există numeroase state cu populație majoritar creștin-ortodoxă, inclusiv România, Bulgaria, Grecia și Cipru, iar Muntele Athos, un important centru ortodox, se află tot în Uniunea Europeană. Vadim Pistrinciuc a menționat și despre sprijinul financiar semnificativ pe care statele cu comunități ortodoxe puternice l-au primit pentru restaurarea lăcașelor de cult și conservarea patrimoniului religios.

La rândul său, părintele Andrei Rusu a reiterat importanța moștenirii creștine în Europa.

„Ar fi un păcat să spunem că Europa nu este creștină. Defapt, fundamentul construcției europene este unul creștin. Sfinții Apostoli Pavel și Petru atunci când au mers să propovăduiască Evanghelia din Ierusalim au mers întâi în Europa, la Roma, care era capitala Imperiului Roman. În spațiu dunărean, creștinismul a venit prin intermediul romanizării, încât identitar suntem fundamentați pe principiile creștine” a spus părintele Rusu.

El a subliniat și impactul pozitiv pe care l-a avut vizita sa academică în Italia, unde a observat cum valorile creștine sunt mai bine protejate și promovate decât în spațiul post-sovietic.

„Noi, în calitate de creștini, suntem chemați de ai iubi pe toți cei din jurul nostru. Europa este casa noastră, pentru că suntem europeni din punct de vedere geografic și spiritual” a concluzionat părintele Rusu.

Inițiativa civică „Cetățeni pentru Europa” este formată dintr-un grup de cetățeni activi și dedicați, printre care ex-ministrul afacerilor externe Nicu Popescu, antreprenorul Vasile Tofan, jurnalistul Alexandru Cozer, soprana Valentina Nafornița, luptatoarea Irina Rîngaci, jurnalista Nata Albot, președintele Comunității WatchDog.md Valeriu Pașa și directorul executiv al IPIS Vadim Pistrinciuc.

Scopul acestei inițiative este de a informa cetățenii despre integrarea europeană a Republicii Moldova și de a promova o decizie informată în cadrul referendumului constituțional din 20 octombrie.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și