ANALIZĂ Putin se pierde în propriile sale „linii roșii” discreditate. „Nici el nu s-a adaptat la noile realități”

109

Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a încercat să traseze încă una dintre faimoasele sale „linii roșii”, avertizându-i pe liderii occidentali că orice decizie de a permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul rus ar pune NATO „în război” cu Rusia. Cu toate acestea, există o problemă evidentă cu această ultimă amenințare: Ucraina folosește deja armele în cauză pentru a lovi regiuni ocupate pe care Putin le consideră rusești, fără să provoace nicio escaladare, cu atât mai puțin un război între Rusia și NATO, scrie Peter Dickinson, membru al Atlantic Council.

Aliații nu au permis până acum Kievului să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei, dar există tot mai multe semne că liderii occidentali sunt gata să își reconsidere poziția.

Prin ridicarea perspectivei celui de-al Treilea Război Mondial, Putin speră în mod clar să intimideze Occidentul. Încercările sale de a prezenta această problemă ca pe o schimbare a jocului sunt subminate de propriul său răspuns slab la utilizarea de rutină de către Ucraina a rachetelor occidentale pentru a lovi Crimeea, despre care Putin susține că a fost mult timp parte a Rusiei.

„Dacă ideea atacurilor aeriene ucrainene asupra teritoriului rus este într-adevăr o linie roșie pentru Moscova, de ce nu a reacționat la niciunul dintre aceste atacuri anterioare?”, se întreabă autorul.

Aparenta inconsecvență a poziției lui Putin oferă o perspectivă asupra realităților din spatele poziției sale imperialiste în invazia Ucrainei. Lansând prima invazie în urmă cu un deceniu, Putin a început prin anexarea peninsulei ucrainene Crimeea. În septembrie 2022, el a mers chiar mai departe, declarând că patru regiuni ucrainene parțial ocupate fac acum parte din Federația Rusă și vor rămâne rusești „pentru totdeauna”. Constituția rusă a fost actualizată pentru a include regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

„Liniile roșii” ale lui Putin, suspect de flexibile

De atunci, Putin a dublat aceste pretenții teritoriale. El s-a lăudat public cu „cuceririle” sale ucrainene și și-a comparat invazia cu expansiunea imperială a Rusiei sub țarul Petru cel Mare în secolul al XVIII-lea. În iunie 2024, Putin a declarat că, pentru a obține o încetare a focului și a începe negocierile de pace, Ucraina trebuie să își retragă complet trupele din toate cele patru regiuni parțial ocupate și să le predea Rusiei. Între timp, oficialii de la Kremlin au declarat adesea că, dacă Ucraina dorește să pună capăt războiului, trebuie să se împace cu noile „realități teritoriale” create de invazie

„Judecând după ultima „linie roșie” a lui Putin, se pare că nici el nu s-a adaptat încă pe deplin la noile realități teritoriale promovate de propria sa propagandă. În timp ce Putin insistă public că toate regiunile „anexate” unilateral de Ucraina au fost încorporate oficial în Federația Rusă, se pare că nu se grăbește să le acorde același nivel de protecție ca celorlalte regiuni rusești. Această reticență diminuează eforturile sale de a prezenta ocuparea teritoriilor ucrainene ca fiind ireversibilă și servește drept o recunoaștere tacită a faptului că, în noul imperiu al lui Putin, unele regiuni sunt mai rusești decât altele”, a declarat Dickinson.

Citește mai mult AICI

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și