Ucraina ar putea deveni al doilea cel mai puternic membru NATO din Europa, dacă va fi admisă în Alianță. Predicția unui înalt oficial european

73

Ucraina va avea a doua cea mai puternică armată din NATO de pe continentul european odată ce se va alătura alianței, a declarat ministrul de externe leton Baiba Braze pe 1 octombrie.

Vorbind la Forumul de Securitate de la Varșovia, Braze a subliniat că armata ucraineană va avea „experiență în luptă” și „un angajament politic clar de a fi cea mai bună”. „Ucraina va fi al doilea cel mai puternic membru NATO, cel puțin pe continentul european”, a menționat ministrul, adăugând că va fi depășită doar de marii jucători militari precum SUA și Turcia.

De la izbucnirea războiului pe scară largă, Ucraina nu numai că a mobilizat o forță mare pentru a opri invazia rusă, dar a primit și arme occidentale și antrenament aprofundat sporind interoperabilitatea cu armatele NATO.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Andrii Sibiha, a spus că țara sa „trebuie să facă parte din familia transatlantică” și comunitatea transatlantică are nevoie de Ucraina pentru a „garanta securitatea” și „a obține mai multe avantaje competitive”.

Răspunzând la o întrebare despre ce poate face Occidentul pentru a ajuta în continuare Kievul, Sibiha a numit necesitatea recunoașterii viitoarei aderări a Ucrainei la NATO și UE. Iar aceasta presupune implementarea unor politici care recunosc acest lucru, de exemplu, în bugetul UE.

„Acest buget trebuie să reflecte… că Ucraina este membră a UE , trebuie să fie bugetul extinderii”, a mai spus șeful diplomației de la Kiev.

Ministrul de externe ucrainean a enumerat, de asemenea, capacitățile militare cruciale de care are nevoie țara sa, inclusiv „sisteme de apărare aeriană, obuze de artilerie și drone” și un ajutor pentru extinderea industriei de apărare a Ucrainei.

Sibiha a subliniat în continuare necesitatea sprijinului internațional pentru formula de pace a Ucrainei. El a explicat că planul de victorie al președintelui Volodimir Zelenski , prezentat recent în SUA, nu înlocuiește formula, ci servește drept instrument pentru implementarea acesteia.

„Nimic despre Ucraina fără Ucraina, niciun compromis asupra integrității și suveranității noastre teritoriale și fără compromisuri cu agresorul în detrimentul Ucrainei”, a numit ministrul de externe condițiile Kievului.

„Nu avem privilegiul de a tolera zonele gri sau conflictele înghețate în Europa”, a spus Sibiha, subliniind că problema integrității teritoriale include și Crimeea.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și