Lipsa banilor și a oamenilor îl vor forța pe Putin să schimbe modul în care conduce războiul în Ucraina, susțin analiștii americani
Problemele economice și lipsa resurselor umane îl pot forța pe președintele rus Vladimir Putin să ia decizii importante cu privire la modul în care să folosească resursele pentru războiul Rusiei sau să schimbe modul în care este purtat războiul pentru a păstra stabilitatea regimului său, susțin analiștii Institutului pentru Studiul Războiului ( ISW ).
„Costurile menținerii războiului vor crește pe măsură ce Rusia continuă să risipească resursele umane și materiale pe front. Resursele rusești sunt limitate, iar Putin nu poate evita aceste costuri la infinit. Economia rusă va ajunge la un punct de epuizare. Acest punct de epuizare va provoca un prejudiciu enorm societății ruse, ceea ce îl poate obliga pe Putin să ia decizii importante cu privire la modul în care să folosească resursele pentru războiul Rusiei sau să schimbe modul în care este purtat războiul pentru a păstra stabilitatea regimului său.”
Economia Rusiei și efortul militar sunt supuse unei tensiuni tot mai mari, punând provocări din ce în ce mai acute pentru capacitatea președintelui rus Vladimir Putin de a susține războiul pe termen lung.
Washington Post a scris pe 27 octombrie că economia Rusiei este „în pericol de supraîncălzire”, menționând că cheltuielile militare excesiv de mari ale Rusiei au alimentat creșterea economică într-un mod care a forțat companiile ruse să majoreze artificial salariile pentru a satisface cererea de forță de muncă, rămânând în același timp competitive față de fundalul salariilor mari ale armatei ruse.
Washington Post a citat-o pe Elvira Nabiullina, șefa băncii centrale a Rusiei, care a avertizat în iulie 2024 că forța de muncă și capacitatea de producție a Rusiei au fost „aproape epuizate”.
Publicația americană notează că firmele private rusești se luptă să țină pasul cu salariile armatei ruse și sunt din ce în ce mai forțate să ofere salarii de câteva ori mai mari decât mediile tipice din industrie.
ISW a informat recent că autoritățile regionale ruse cresc în mod semnificativ bonusurile unice pentru semnarea contractelor cu armata pentru a menține ritmul de desfășurare a forțelor armate ale Rusiei (aproximativ 30.000 de militari pe lună).
„Acest lucru subliniază faptul că Rusia nu are o rezervă infinită de personal și trebuie să ia în calcul din punct de vedere financiar și social costurile din ce în ce mai mari ale refacerii pierderilor de pe front din cauza diferitelor modalități de desfășurare a forțelor armate.
Putin estimează probabil că anunțarea unui alt val de mobilizare parțială sau implementarea mobilizării generale va fi prea costisitoare pentru regimul său și, prin urmare, a recurs la eforturile de criptomobilizare care par să pună din ce în ce mai multă presiune asupra economiei Rusiei în timp de război.
Apariția recentă a trupelor nord-coreene pe teritoriul Rusiei și rapoartele despre desfășurarea lor în zona de război din regiunea Kursk indică încă o dată că întregul sistem de generare a energiei lui Putin este foarte fragil.”
Detalii, AICI