Erdogan propune un plan de înghețare a războiului din Ucraina și amânarea discuțiilor privind aderarea la NATO
După aproape 1.000 de zile de rezistență în fața invaziei ruse, aliații Ucrainei îl îndeamnă pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să exploreze noi abordări pentru a-l aduce pe Vladimir Putin la masa negocierilor, în încercarea de a pune capăt conflictului. În acest context, președintele turc a devenit un jucător cheie, iar Bloomberg a raportat că acesta ar urma să prezinte o propunere.
Donald Trump se va întoarce la Casa Albă în ianuarie, promițând o rezolvare rapidă a războiului. Cancelarul german Olaf Scholz i-a cerut lui Putin să se implice în negocieri de pace în timpul unei discuții telefonice de vinerea trecută, în timp ce Emmanuel Macron a subliniat că va purta discuții cu liderul rus atunci când va fi oportun.
Doi oficiali europeni au menționat că există o recunoaștere din ce în ce mai mare a faptului că Zelenski ar putea fi nevoit să facă concesii față de Putin, având în vedere că niciuna dintre părți nu pare capabilă să obțină o victorie decisivă.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan va prezenta o propunere de înghețare a conflictului pe liniile actuale, cu ocazia întâlnirii liderilor Grupului celor 20 la Rio de Janeiro, conform surselor Bloomberg.
Această cerere urgentă de acord reflectă o tensiune reînnoită din partea aliaților Ucrainei, care doresc să anticipeze posibila întoarcere a lui Trump și eventuale reduceri drastice ale asistenței din partea SUA pentru Kiev.
O dată cu implicarea trupelor nord-coreene alături de Rusia, s-a intensificat dorința de a încheia un conflict devastator pentru Ucraina, care a dus la distrugeri extinse, a consumat sute de miliarde de dolari în ajutoare financiare și arme și a schimbat drastic relațiile geopolitice în Europa și nu numai.
Totuși, Putin pare reticent în a lua în considerare un armistițiu, în ciuda pierderilor militare considerabile suferite de Rusia. Liderul rus i-a comunicat cancelarului german Olaf Scholz săptămâna trecută că a fost întotdeauna deschis dialogului, dar că orice înțelegere ar trebui să țină cont de preocupările geostrategice ale Rusiei și de câștigurile sale teritoriale. Este probabil ca Kremlinul să interpreteze presiunea tot mai mare asupra lui Zelenski drept o dovadă că strategia sa de uzură dă roade.