Zelenski a oferit detalii despre ce a discutat cu Trump la Paris
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat într-o videoconferință cu cititorii publicației Le Parisien că a discutat cu președintele ales al SUA, Donald Trump, despre pericolul reprezentat de înghețarea războiului, potrivit Ukrinform.
„Trump are cunoștință de dorința mea de a nu ne grăbi în detrimentul Ucrainei. Țara luptă de multă vreme pentru suveranitatea sa. Indiferent câți președinți sau prim-miniștri ar dori să declare încetarea războiului, nu ne vom da bătuți și nu ne vom preda independența. Pericolul ar fi să spunem: Înghețăm războiul și negociem cu rușii”.
Președintele ucrainean admite că Trump este dornic să încheie războiul rapid, dar face observația că, în acest moment, președintele american ales nu are acces la toate informațiile necesare.
„Nu se află încă la Casa Albă și nu poate avea acces la toate informațiile: servicii, Ministerul Apărării, anumite canale diplomatice și așa mai departe. Când va fi prelua postul, vom putea vorbi aceeași limbă, la același nivel de informare”, a subliniat el.
„Ne-am dori un sprijin mai puternic pentru Ucraina din partea Statelor Unite. Echipele noastre lucrează deja cu echipele președintelui Trump. Vom clădi relații cu noua administrație, aceasta va fi prioritatea noastră.
Statele Unite au fost și rămân principalul donator al nostru în acest război, deși vreau să subliniez că atât Europa, cât și Statele Unite sunt importante pentru Ucraina. Nu punem pe nimeni deasupra celorlalți”.
Pe de altă parte, Zelenski a subliniat că nicio țară sau lider mondial nu are dreptul de a negocia cu Rusia în numele Ucrainei. El a menționat că orice dialog cu Kremlinul trebuie purtat conform unui plan de acțiune convenit și doar dintr-o poziție de forță.
„Nu am delegat niciodată acest mandat nimănui. Noi suntem victimele. Ar fi nedrept dacă lumea ar începe să spună cum ar trebui să trăim. Francezii, italienii sau americanii știu ce ar dori pentru ei, la fel și ucrainenii[…]
Cine poate garanta că Putin nu se va întoarce în Ucraina [după ce se va stabili o încetare a focului]? Ce țară ne va ajuta cu avioanele și trupele sale? Tot ce avem acum sunt garanții bilaterale din partea partenerilor noștri privind sprijinul militar și financiar. Dar dacă Putin se întoarce cu milioanele sale de oameni, ne vom apăra din nou? Sau ne vom privi femeile și copiii murind? Nu este o chestiune ce privește aderarea în sine la NATO, este o problemă de asigurare a securității noastre.”