De ce Tiraspolul refuză ajutoarele în plină criză energetică. „Frica lui Krasnoselski de Putin pare să conteze mai mult”

68

Reprezentanții puterii, precum și unii specialiști în domeniu din Republica Moldova afirmă că liderii separatiști de la Tiraspol refuză ajutoarele în plină criză energetică, așteptând indicații de la Moscova cu care au declanșat-o ,,pentru a pune presiune politică pe Chișinău”.

Expertul în politici publice și securitate al Comunității WatchDog.md, Andrei Curăraru, subliniază că liderului separatist Vadim Krasnoselski ,,nu-i pasă dacă oamenii îngheață”, publicând cronologia evenimentelor ce demonstrează acest lucru.

,,Decembrie 2024: Moldova oferă ajutor umanitar și tehnic pentru a sprijini Transnistria să depășească criza energetică.

30 decembrie: Maia Sandu anunță public că Tiraspolul a refuzat ajutorul oferit.

6 ianuarie: Vadim Krasnoselski neagă că ar fi primit vreo ofertă, deși declarațiile oficiale confirmă contrariul.

7 ianuarie: Uniunea Europeană face apel la Tiraspol să accepte ajutorul Moldovei pentru a preveni o criză umanitară. Niciun răspuns.

9 ianuarie: Volodimir Zelenski propune un schimb „cărbune contra electricitate”, a scris acesta pe rețelele sociale.

În opinia specialistului moldovean, liderii de la Tiraspol ,,nu vor să accepte nicio formă de ajutor, așteptând, se pare, indicații de la Moscova, în plină criză energetică. În timp ce Chișinăul a oferit ajutor concret – tehnic, umanitar și diplomatic – administrația transnistreană a refuzat orice sprijin. Mai mult, refuzurile repetate au fost însoțite de negări publice care contrazic documentele oficiale și apelurile internaționale. Frica lui Krasnoselski de Putin pare să conteze mai mult decât asigurarea condițiilor minime de supraviețuire pentru locuitorii din stânga Nistrului”.

Opinia formațiunii de la guvernare

Iar reprezentantul puterii, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Vasile Grădinaru, evidențiază că Kremlinul și Tiraspolul au creat intenționat această criză energetică pentru a pune presiune pe Chișinău.

,,Au creat această problemă pentru a pune presiune politică pe Chișinău, a înrăi oamenii între ei, și împotriva guvernării. Iar în final va veni un Kremlinul, sau o trompetă locală în calitate „Făt Frumos” să-i salveze. Oameni buni, noi nu avem nevoie de șantaj și „Feți Frumoși”! Noi trebuie să devenim total independenți energetic, aceasta e unica noastră salvare. Și noi asta facem, suntem aproape (estimativ sfârșitul anului 2025), și de asta Kremlinul și regimul de la Tiraspol au pornit împotriva noastră războiul energetic, și îi țin ostatici pe locuitorii din stânga Nistrului, în întuneric și frig”, a evidențiat alesul pe pagina sa de Facebook.

Regiunea separatistă Transnistria, rămasă fără gaze rusești de la începutul acestui an, sub pretextul unei pretinse datorii, este utilizată în scopuri geopolitice de Kremlin, care urmărește deopotrivă apropierea regiunii de Rusia și îndepărtarea Chișinăului de Uniunea Europeană, afirmă unii specialiști consultați de „Adevărul”.

Transnistria, regiune separatistă care a ieșit de sub jurisdicția Chișinăului la începutul anilor ’90, a rămas fără gaze rusești de la 1 ianuarie 2025, după refuzul Kievului de a prelungi contractul de tranzit al resurselor energetice către Europa, precum și refuzul Gazpromului, companie controlată de Kremlin, de a-și onora obligațiile contractuale și de a livra gaz, invocând o pretinsă datorie a Moldovagaz, neconfirmată de un audit internațional realizat la inițiativa Republicii Moldova.

Astfel, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), care producea energie electrică pentru Transnistria, precum și o mare parte a curentului electric folosit de zonele din Republica Moldova aflate sub controlul Guvernului de la Chișinău, funcționează acum pe cărbune, rezervele acesteia fiind limitate și estimate pentru maximum două luni, potrivit liderului separatist, Vadim Krasnoselski.

Ca urmare, zeci de mii de oameni din regiunea separatistă pro-rusă nu au căldură, gaze și parțial energie electrică, iar Chișinăul importă o mare parte din curentul electric la un preț mai mare față de cel achiziționat din Transnistria, ceea ce a dus la dublarea tarifului acestuia.

Liderii de la Tiraspol, susținuți de regimul de la Kremlin, refuză ajutorul din partea Chișinăului pentru depășirea crizei energetice, inclusiv umanitar și pentru cumpărarea gazului european.

,,Nu ne oferiți mărgele, ca să zic așa, și un sac de biscuiți. Noi avem hrană, suntem asigurați cu alimente. Returnați ceea ce ați furat în mod înșelător de la poporul transnistrean”, a spus Vadim Krasnoselski.

Între Moscova și Chișinău are loc un pig-pong de acuzații referitor la situația energetică extrem de complicată.

,,Republica Moldova are contract cu Gazprom până în anul 2026. Există traseu, rută pe care poate să ajungă gazele naturale în regiunea transnistreană. A fost decizia Gazpromului să nu mai furnizeze aceste gaze naturale. Republica Moldova, cel puțin partea dreaptă a Nistrului, nu are datorii față de Gazprom. Vreau ca cetățenii să înțeleagă, repet, că această criză este provocată doar de Federația Rusă”, a declarat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și