Cum și de ce PSRM politizează vaccinul anti-Covid
Cu cât Republica Moldova se apropia de startul campaniei de impunizare împotriva noului coronavirus, cu atât mai aprige erau confruntările politice, dar și politizarea unor vaccinuri. Despre acest fenomen DISINFO.md a scris încă acum câteva săptămâni, când Moldova nu avea încă un vaccin anti-Covid. Unii au folosit polemica din jurul vaccinului pentru a câștiga capital politic, iar alții – deoarece asta face parte din munca lor zilnică.
Din clipa în care la Chișinău au ajuns primele doze de vaccin AstraZeneca, lot donat de România, politizarea subiectului a căpătat o nouă anvergură. Să vedem cum politicienii au început să saboteze, conștient sau nu, campania de imunizare.
”Miroase a Evul Mediu”
În data de 2 martie, în țara noastră a fost dat startul oficial al campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 cu preparatul AstraZeneca. În prima zi au fost vaccinați 751 de lucrători medicali. Deși Ministerul Sănătății a anunțat că niciun medic dintre cei vaccinați nu a avut reacții adverse, medicii din Autonomia Găgăuză au refuzat vaccinarea cu acest preparat.
Acest lucru a devenit cunoscut în aceeași zi, 2 martie. Mai mulți deputați PSRM au publicat pe paginile lor de facebook două documente, scrisori în adresa Ministerului Sănătății, semnate de medecii-șefi ai spitalelor raionale din Comrat și Ceadîr – Lunga. Cei doi anunță despre refuzul lucrătorilor medicali din regiune de a se vaccina cu AstraZeneca.
”În prezent, în Centrul COVID și în Secția terapie intensivă nu sunt lucrători medicali care, voluntar, ar fi dispuși să se vaccineze cu AstraZeneca. Rugăm să nu distribuiți în instituția noastră vaccinul menționat. În cazul în care vor fi identificați doritori, vă vom informa despre numărul de doze necesare”, se arată în scrisoarea semnată de directorul spitalului din Comrat.
Documentele au fost făcute publice de deputații PSRM Nichita Țurcan și Vladimir Odnostalko, iar apoi au fost preluate și de canalul Telegram al lui Bogdan Țârdea.
Miercuri, pe 3 martie, deputatul socialist Vladimir Odnostalco a ieșit în fața presei și a vorbit timp de 10 minute despre politizarea vaccinului anti-Covid. procesului de imunizare. Potrivit lui, ”unii politicieni au adus situația la acel moment când oamenii refuză să se vaccineze sau nu au deloc încredere în vaccin”. Mai mult, socialistul afirmă că gestul medicilor din Autonomia Găgăuză este unul firesc și că statul ar trebuie să le ofere medicilor dreptul de a alege vaccinul.
Un alt deputat PSRM, Nichita Țurcan face trimitere la unele canale Telegram și afirmă că numărul medicilo care refuză să-și administreze vaccinul AstraZeneca este mare atât în Chișinău, cât și în alte localități din țară. Mai mult, deputatul pune accent nu doar pe producătorul vaccinului, ci și pe faptul că a fost donat de România.
Un alt ales al poporului din partea Partidului Socialiștilor, Bogdan Țârdea, scrie pe canalul său Telegram că ”oamenii lui Sandu din instituțiile de stat fac tot posibilul pentru a sabota vaccinul rusesc Sputnik V, iar Maia Sandu, care a promis că se va vaccina, acum refuză categoric să o facă”.
Președintele Maia Sandu într-adevăr a spus că este gata să-și administreze vaccinului, însă consideră că vaccinul trebuie să ajungă în primul rând la cei care au cea mai mare nevoie de el, adică la medici. Mai mult, șefa statului a discutat miercuri cu președintele regional Pfizer, Sinan Atlig, pe care l-a asigurat că Moldova este pregătită să recepționeze și să imunizeze cetățenii cu vaccin Pfizer, care necesită condiții speciale de păstrare și transportare, la temperaturi foarte joase. Potrivit ei, primele doze de Pfizer ar urma să ajungă în Moldova în a doua jumătate a lunii martie, tot pe platforma COVAX.
Cu o reacție la cele întâmplate a venit și consilierul președintelui în domeniul sănătății Ala Nemerenco. Pe pagina sa de facebook, ea i-a acuzat pe unii deputați de dezinformare în privința calității vaccinului pe care Moldova l-a primit ca donație din partea României. Mai mult, Nemerenco susține că Sputnik V va fi procurat doar de clinicile private, iar imunizarea cu acest preparat va fi contraplată.
”Știți de ce ei doar vorbesc și atacă și nu fac nimic? Fiindcă înregistrarea la Agenția Medicamentului nu s-a făcut pentru ca dvs, cetățenii, să aveți acces la Sputnik, ci pentru că un lot de câteva sute de mii de doze de această marcă așteaptă să primească autorizația de import pentru ca să fie introdus în țară. Și să fie comercializat doar prin instituții private și doar contra plată. Doriți să supraviețuiți? Fiți buni și plătiți”, a scris Nemerenco.
Iar Oleg Lozan, directorul Școlii de Management în Sănătate Publică, a calificat refuzul unor instituții medicale la vaccinare drept ceva inimaginabil de grav, care miroase a Evul Mediu și este fără precedent in istoria tării și medicinii naționale.
”Refuzul, în cazuri extrem de rare, la anumite indicații medicale, poate fi individual, nu instituțional, nu se vaccinează spitalul, ceea ce demonstrează influența factorilor de decizie sau/și a politicului. Să fie clar, politicienii care promovează „geopolitica” vaccinurilor, inducând un război fals între vaccinul rusesc și cele occidentale, sunt ucigași cu acte în regulă”, a declarant Lozan.
În pofida rezistenței de care au dat dovadă medicii din Găgăuzia, Ministerul Sănătății a anunțat că 240 de doze de vaccin din primul lot donat de România au fost repartizate instituțiilor medicale din Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești.
Moldova are puține vaccinuri. Așa că fiecare doză care va ajunge în țara noastră va fi considerate de politicieni drept un merit peronal. Maia Sandu va scoate în față ajutorul din partea României, iar Dodon – pe cel din Rusia.
De fapt, cei care politizează vaccinul, oricare ar fi proveniența acestuia, nu fac decât să crească nivelul scepticismului în rândul populației cu privire la necesitatea vaccinării.