Brazilia refuză vaccinul „Sputnik V” produs de Rusia. Reacția producătorilor
Agenția braziliană de reglementare a sănătății, Anvisa a declarat luni că se opune folosirii vaccinului rusesc Sputnik V. Motivele invocate de către autoritățile braziliene au fost lipsa datelor relevante cu privire la eficiența și efectele adverse pe care serul le-ar putea provoca.
„Din cauza lipsei de date consistente și fiabile, Consiliul de administrație al Anvisa a decis în unanimitate să nu recomande importul excepțional al vaccinului Sputnik V produs în Rusia”, se arată în declarație.
Anvisa a spus că nu are suficiente date cu privire la „controlul calității, siguranța și eficacitatea” vaccinului și că misiunea de inspecție care a fost trimisă în Rusia nu a putut „identifica detalii importante despre substanțele farmaceutice biologice utilizate în producția vaccinului rus”.
De asemenea, Anvisa a declarat că „trimișii brazilieni nu au putut identificate condițiile de fabricare ce ar demonstra că produsele sunt controlate în mod constant”, menționând, de asemenea, că echipei sale de inspecție „i sa refuzat accesul la facilitățile Gamaleya, institutul care a dezvoltat vaccinul”.
„Nu vom permite niciodată milioanelor de brazilieni să fie expuși unor produse care nu au fost supuse verificărilor adecvate în ceea ce privește calitatea, siguranța și eficacitatea acestora”, a spus președintele Anvisa, Antonio Barra Torres.
De la începutul pandemiei, Brazilia a înregistrat aproape 392.000 de decese din cauza COVID-19, al doilea cel mai mare număr de decese din lume după Statele Unite.
În replică, producătorii vaccinului rus Sputnik V, folosit împotriva coronavirusului au criticat marți măsurile autorităților de reglementare a medicamentelor din Brazilia de a bloca importurile serului, numind aceasta decizie drept fiind una „motivată politic”.
„Întârzierile Anvisa în aprobarea Sputnik V sunt, din păcate, de natură politică și nu au nimic de-a face cu știința sau cu accesul la informații”, a declarat dezvoltatorul Sputnik V pe contul lor de Twitter.
Luna trecută, Moscova a acuzat Statele Unite că au presat Brazilia să respingă Sputnik V după ce Departamentul pentru Sănătate şi Servicii Umane (HHS) al SUA a declarat în cadrul unui raport, că oficialii au lucrat pentru a încuraja țările din America Latină să nu accepte ajutorul „statelor prost intenționate”, inclusiv cel al Rusiei.
Dezvoltatorul vaccinului Sputnik V, a spus că „Departamentul Sănătății din Statele Unite, în raportul său anual din 2020, făcut public cu câteva luni în urmă, a declarat că atașatul de sănătate al Statelor Unite a convins Brazilia să respingă vaccinul rus anti-COVID-19”.
Sputnik V a fost aprobat în 60 de țări din întreaga lume, dintre care 10 sunt din America Latină și Centrală.
În urma cercetărilor de evaluare publicate în The Lancet în luna ianuarie 2021, s-a stabilit că serul este sigur și eficient în proporție de 91,6%.
Sursa: https://realitatea.md