România a găzduit Summitul B9. Statele membre au condamnat acțiunile Rusiei în Marea Neagră
România a găzduit astăzi Summitul Formatului București (B9), la care au participat Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Latvia, Lituania, Polonia, România și Slovacia, informează Realitatea.md. Înaltul Forum a fost prezidat de președinții României, Klaus Iohannis, și cel al Poloniei, Andrzej Duda.
„Am avut discuții importante pentru securitatea regiunii, la care s-au alăturat Președintele SUA, Joe Biden, și Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg. Am primit, așadar, un mesaj extrem de puternic de solidaritate și unitate transatlantică. Pentru România, participarea Președintelui SUA arată încrederea de care se bucură țara noastră la Washington, ca partener și aliat puternic”, a scris Klaus Iohannis pe pagina sa de facebook.
Șefii statelor participante au semnat și o declarație cu privire la problemele de securitate din zona Mării Negre și acțiunile blocului NATO.
”NATO trebuie să facă față unor provocări și amenințări din diverse direcții strategice. Acțiunile agresive ale Rusiei și fortificarea militară din vecinătatea imediată cu NATO, inclusiv escaladările din Marea Neagră, anexarea ilegală a Crimeei și activitățile sale hibride și agresive, toate astea continuă să amenințe securitatea Euro-Atlantică.
Condamnăm acțiunile de sabotaj ale Rusiei pe teritoriile statelor Alianței, precum cele de la depozitul de muniții de la Vrbetice din 2014 în Republica Cehă, ceea ce a constituit o violare gravă a dreptului internațional. Adițional, ne exprimăm îngrijorarea privind raportările comportamentului similar pe teritoriul Bulgaria, cum s-a evidențiat în anunțurile publice ca urmare a investigațiilor de la Sofia. Noi rămânem absolut solidari cu aliații noștri, Republica Cehă și Republica Bulgară”, se menționează în declarație.
Un alt subiect care figurează în declarație ține de pericolele extremismului, dezinformării și a migrării populației din Afganistan. De asemenea, s-au discutat și despre strategiile militare din zona Mării Negre.
„Vom fortifica prezența noastră în Marea Neagră din zona țărilor Baltice, ceea ce e o expresie a unității și solidarității Alianței. În acest context, salutăm inițiativa NATO condusă de Polonia și România privind propunerea de a găzdui prezența regională maritimă în Marea Neagră”, se mai arată în declarație.
Sursa: https://realitatea.md