Close Menu

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    Excursie „turistică” cu substrat politic: influenceri moldoveni folosiți pentru propagandă electorală pro-Kremlin

    9 mai 2025

    Falsuri de 9 Mai: Istoria, confiscată de Kremlin

    9 mai 2025

    Un film despre deportările sovietice din Basarabia a devenit motiv de dispută în R. Moldova

    9 mai 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    DISINFO.MDDISINFO.MD
    • Moldova
    • Externe
    • Opinii
    • Analize
    • Stopfake
    • Română
    DISINFO.MDDISINFO.MD
    Prima pagină » Curtea Supremă a SUA invalidează decizia lui Trump de a opri ajutoare externe în valoare de circa 2 miliarde de dolari prin USAID
    Externe

    Curtea Supremă a SUA invalidează decizia lui Trump de a opri ajutoare externe în valoare de circa 2 miliarde de dolari prin USAID

    18 martie 2025
    Facebook Twitter LinkedIn Email VKontakte Telegram WhatsApp Copy Link
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link

    Curtea Supremă a SUA a respins miercuri cererea administrației Trump de a menține înghețate aproximativ două miliarde de dolari în ajutoare externe aprobate de Congres, printr-o decizie votată favorabil de cinci judecători din nouă, relatează New York Times și CNN.

    Cu toate acestea, instanța nu a precizat imediat când trebuie eliberați banii, permițând Casei Albe să continue să conteste în instanțele inferioare, subliniază CNN.

    Ordinul instanței nu a fost semnat, ceea ce este tipic atunci când judecătorii acționează în cazul cererilor de urgență. Acesta precizează doar că judecătorul de instrucție, care a ordonat guvernului să reia plățile, „va trebui să clarifice ce obligații trebuie să îndeplinească guvernul”, scrie New York Times și HotNews.ro.

    Administrația americană a suspendat ajutorul pe 20 ianuarie, în prima zi de mandat a președintelui Trump. Beneficiarii și alte organizații non-profit au intentat două procese în care au contestat înghețarea ca fiind o decizie neconstituțională care a zădărnicit alocările Congresului pentru Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

    „Impactul acestei conduite ilegale nu poate fi supraestimat: asupra organizațiilor mari și mici forțate să își închidă programele și să concedieze angajații; asupra copiilor înfometați din întreaga lume care vor rămâne fără hrană; asupra populațiilor din întreaga lume care se confruntă cu boli mortale; și asupra ordinii noastre constituționale”, au scris avocații Global Health Council, care grupează organizații din domeniul sănătății, într-unul dintre procese.

    Judecătorul Amir Ali de la Curtea Federală Districtuală din Washington, care a fost numit în funcție de fostul președinte Joe Biden, a emis un ordin de restricție temporară pe 13 februarie care interzice oficialilor administrației să pună capăt sau să întrerupă plățile de bani alocați în cadrul contractelor care au fost în vigoare înainte ca Trump să preia funcția.

    Acesta a declarat că administrația nu a oferit nicio explicație pentru suspendarea generală a ajutoarelor pe care Congresul le ordonase să fie plătite. Dar oficialii administrației au părut să se sustragă, dacă nu chiar să sfideze acest ordin, afirmând că au dreptul de a continua să efectueze o analiză de la caz la caz a subvențiilor și contractelor și să oprească sau să aprobe cheltuielile pe rând.

    Administrația Trump a dezvăluit în documentele depuse în instanță în acest caz că încearcă să înghețe mai mult de 90% din fondurile USAID pentru ajutor extern.

    „În total, aproape 5.800 de programe USAID au fost reziliate, iar mai mult de 500 de programe USAID au fost păstrate”, se arată într-un document al administrației.

    „Valoarea maximă totală a programelor păstrate este de aproximativ 57 de miliarde de dolari”, se arată în document.

    Precizăm că, la 20 ianuarie, președintele Donald Trump a emis un ordin executiv prin care a suspendat, pentru o perioadă de 90 de zile, majoritatea programelor de asistență externă ale Statelor Unite, în vederea reevaluării acestora pentru a se asigura că sunt aliniate cu politica sa externă.

    Ajutoarele americane destinate Republicii Moldova erau realizate în mare parte prin intermediul USAID, care a susținut financiar în țara noastră proiecte ce vizează domeniul vitivinicol, eficiența energetică, infrastructura sau educația. Experții subliniază că Republica Moldova trebuie să identifice noi surse de finanțare pentru a le continua, în situația în care acestea au fost puse pe pauză de Statele Unite.

    #ajutor #sua #USAID invalidează
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email VKontakte Telegram Copy Link WhatsApp

    Related Posts

    Moldova dă dublu față de Rusia: Putin le „aruncă” veteranilor cei mai puțini bani sau doar un ceainic drept mulțumire

    9 mai 2025

    George Simion, întrebat dacă va ajuta Ucraina în calitate de președinte: România nu va mai da niciun leu pentru altă țară

    9 mai 2025

    Xi Jinping și Vladimir Putin, ironizați pe internet. Cei doi se invită unul pe celălalt să bea ceai, dar niciunul nu o face

    9 mai 2025

    Clooney Foundation for Justice documentează crimele de război comise de forțele ruse în Ucraina

    8 mai 2025

    Excursie „turistică” cu substrat politic: influenceri moldoveni folosiți pentru propagandă electorală pro-Kremlin

    9 mai 2025

    Falsuri de 9 Mai: Istoria, confiscată de Kremlin

    9 mai 2025

    Un film despre deportările sovietice din Basarabia a devenit motiv de dispută în R. Moldova

    9 mai 2025

    Analiză. Cum operează Storm-1516, gruparea rusă care are acțiuni de manipulare de dezinformare

    9 mai 2025

    Moldova dă dublu față de Rusia: Putin le „aruncă” veteranilor cei mai puțini bani sau doar un ceainic drept mulțumire

    9 mai 2025
    DISINFO.MD
    © 2025 Disinfo. All Rights Reserved. Dezvoltat de Disinfo.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.