Close Menu

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    Cum ar putea Putin să umilească NATO și să trimită 600.000 de soldați pentru a ataca flancul nordic al alianței. „Rușii nu au renunțat la planul lor de atac”

    15 mai 2025

    VIDEO Ucrainenii au folosit pentru prima dată drona „Regina viespilor” cu lansator de grenade împotriva forțelor ruse

    15 mai 2025

    Ofensiva rusă înaintează cu viteza morții: 400.000 de pierderi pentru 1% din Ucraina

    15 mai 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    DISINFO.MDDISINFO.MD
    • Moldova
    • Externe
    • Opinii
    • Analize
    • Stopfake
    • Română
    DISINFO.MDDISINFO.MD
    Prima pagină » Criza politică de durată din Moldova, exemplu a unui nou model de agresiune străină din partea Rusiei
    Opinii

    Criza politică de durată din Moldova, exemplu a unui nou model de agresiune străină din partea Rusiei

    20 mai 2021
    Facebook Twitter LinkedIn Email VKontakte Telegram WhatsApp Copy Link
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link

    Autor: Dumitru Mînzarari

    Confruntarea politică continuă în Republica Moldova, unde Partidul Socialiștilor (PSRM), finanțat de Rusia, se agață disperat de putere, în timp ce încearcă să împiedice desfășurarea unor alegeri parlamentare. Cea mai recentă evoluție din această saga a fost aparenta blocare a pregătirilor pentru scrutin de către premierul în exercițiu, Aureliu Ciocoi.

    Ciocoi și-a justificat demersul afirmând că guvernul nu are suficienți bani pentru acest exercițiu (TRM, 7 mai). Afirmațiile lui Ciocoi au fost susținute și de fostul președinte, actual lider  al PSRM, Igor Dodon. Acesta a făcut o declarație falsă precum că șeful statului, poziție ocupată acum de rivala sa politică Maia Sandu, nu are dreptul să ceară guvernului să plătească pentru organizarea alegerilor (Stiri. md, 7 mai). Dodon, care controlează majoritatea parlamentară și este capabil să influențeze guvernul interimar, a fost împotriva alegerilor anticipate de când a pierdut funcția prezidențială în fața Maiei Sandu în noiembrie anul trecut (vezi EDM, 20 noiembrie 2020).

    Motivul principal pentru aplicarea tacticilor de blocare este că popularitatea actualului președinte Maia Sandu a ajuns la apogeu. Ea se bucură de sprijinul a 41% din populație, comparative cu 19% pe care le are Dodon, poziționat pe locul doi în topul încrederii, potrivit sondajului comandat de Institutul Republican Internațional (Iri.org, Deschide.md, 21 aprilie). Același sondaj constată că nivelul de sprijin pe care îl au cei doi politicieni se extinde și asupra partidelor pe care le reprezintă. Astfel, formațiunea politică pe care Sandu a condus-o până la preluarea funcției, Partidul de Acțiune și Solidaritate (PAS) conduce degajat cu 33% din voturile participanților la sondaj, iar PSRM-ul lui Dodon reușește să atragă doar 19% din voturi. (Deschide.md, 21 aprilie).

    (…)

    Rolul esențial pe care îl joacă Rusia în actuala criză politică din Moldova și în orchestrarea campaniei împotriva Maia Sandu a fost dezvăluit în cadrul unor investigațiile jurnalistice publicate la sfârșitul anului trecut. În special, au fost dezvăluite activitățile polit-tehnologilor ruși (consultanți) la Chișinău și interacțiunile lor cu politicienii și deputații Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (Rise.md, 20 octombrie 2020; Dossier.center, 19 octombrie 2020). Mai mult, Igor Dodon și membrii PSRM au călătorit cu regularitate la Moscova sub diverse pretexte, la toate etapele escaladării confruntărilor politice cu Maia Sandu (Pravda.com.ua, 27 decembrie 2020; Jurnaltv.md, 10 februarie 2021; Newsmaker.md, 30 martie, 23 aprilie 2021).

    (…)

    Republica Moldova este un test crucial pentru Kremlin. Este singura țară din zona post-sovietică unde  Rusia a reușit să dobândească un control eficient și rezistent asupra a două dintre cele trei ramuri ale puterii – parlamentul și guvernul – prin consilidarea corupției, finanțarea unui partid politic reprezentant și dominarea pieței informaționale pentru a influența populația locală (Ndc.nato.int, noiembrie 2020). Moldova este, astfel, un exemplu cras a noii forme de agresiune interstatală din partea Rusiei, condusă nu prin intermediul armelor, ci prin coruperea elitelor locale și influențarea populației, reflectând proverbul rus că orice porți ale castelului se vor deschide pentru măgarii încărcați cu aur. Rusia a încercat să aplice același model în Ucraina, prin promovarea lui Viktor Medvedchuk și a partidului său politic de opoziție „For Life”. Acțiunile autorităților ucrainene împotriva lui Medvedchuk, împotriva afacerilor și a rețelelor lui de presă (Svoboda.org, 16 februarie; vezi EDM, 24 februarie) au contribuit, fără îndoială, la recentele desfășurări militare rusești lângă granițele Ucrainei (SWP-Berlin, aprilie 2021).

    Astfel de operațiuni de influență străină rusă, care reflectă măsurile active ale Uniunii Sovietice sau lupta politică din timpul Războiului Rece, merită o atenție sporită din partea analiștilor și a factorilor de decizie occidentali, deoarece reprezintă, probabil, modelul viitor și dominant al agresiunii interstatale din partea Rusiei. Ca și în cazul altor instrumente, testate mai devreme în spațiul post-sovietic și apoi aplicate împotriva țărilor occidentale, inclusiv campanii directe de interferență electorală și campanii de dezinformare, Occidentul poate ajunge din nou să fie forțat să reacționeze, deoarece a ratat mai devreme ocazia de a fi proactiv.

    Spre deosebire de acele încercări directe din trecut, care au făcut atribuirea mai simplă, Rusia a început să recruteze mult mai mult și să se bazeze pe proxy-uri locale pentru a-și îndeplini scopurile politice. O astfel de strategie îi permite Kremlinului să imită procesele politice interne, făcând astfel mult mai dificlă identificarea implicării sale destabilizatoare. Într-adevăr, unele dovezi sugerează că Rusia ar putea folosi într-o oarecare măsură acest model și în țările occidentale, ceea ce face cu atât mai importantă înțelegerea cazului moldovenesc – și cum să contracareze influența rusă în astfel de condiții.

    Citește articolul integral aici: https://jamestown.org

    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email VKontakte Telegram Copy Link WhatsApp

    Related Posts

    Cum ar vulnerabiliza România alegerea lui George Simion ca președinte. Scrisoare deschisă a ambasadorilor români în SUA și Israel

    15 mai 2025

    Sociolog: „Diferența între George Simion și Nicușor Dan e sub 4 procente”. Ce se întâmplă dacă vin la vot încă 1,5 milioane de români

    13 mai 2025

    Apocalipsa economică după Simion. Cât de aproape e România de incapacitatea de plată. „Lucrurile sunt mai întunecate decât erau”

    5 mai 2025

    GHERMAN: Ziua Victoriei a fost transformată de Rusia în instrument de propagandă

    5 mai 2025

    Cum ar putea Putin să umilească NATO și să trimită 600.000 de soldați pentru a ataca flancul nordic al alianței. „Rușii nu au renunțat la planul lor de atac”

    15 mai 2025

    VIDEO Ucrainenii au folosit pentru prima dată drona „Regina viespilor” cu lansator de grenade împotriva forțelor ruse

    15 mai 2025

    Ofensiva rusă înaintează cu viteza morții: 400.000 de pierderi pentru 1% din Ucraina

    15 mai 2025

    Finlanda ridică vârsta rezerviștilor la 65 de ani și vrea un milion de militari în rezervă până în 2031, pe fondul tensiunilor cu Rusia

    15 mai 2025

    Senator rus: mai bine roboți decât migranți: „nu violează și nu beau”

    15 mai 2025
    DISINFO.MD
    © 2025 Disinfo. All Rights Reserved. Dezvoltat de Disinfo.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.