Marea Britanie și UE au convenit să impună Rusiei o serie de noi sancțiuni economice, după ce speranțele de încetare a focului cu Ucraina au eșuat. Un ministru francez a comentat că este timpul să „sufocăm” economia rusă. Însă rămâne neclar ce efect vor avea noile măsuri, în contextul în care Vladimir Putin a căpătat o experiență remarcabilă în ceea ce privește depășirea dificultăților economice, scriu analiștii politici citați de publicația americană The Conversation.
Economia rusă a pornit din start de la o bază slăbită
De la invazia la scară largă a Ucrainei în 2022, economia rusă a avut mult de suferit. Sancțiunile impuse Moscovei au condus la o depreciere a rublei, la o inflație ridicată, la rate ale dobânzii foarte mari și la o economie stagnantă, arată sursa citată.
Când Vladimir Putin a devenit președinte al Rusiei, în urmă cu puțin peste 25 de ani, economia țării se afla în mare dificultate. Încercările predecesorilor săi Mihail Gorbaciov și Boris Elțîn de a construi un sistem mai deschis și mai capitalist nu au funcționat așa cum trebuie pentru majoritatea cetățenilor ruși.
În schimb, de valul rapid de privatizări, despre care reformatorii sperau că va crea instituții puternice, a profitat în principal un grup restrâns de oligarhi, care au exploatat un stat slab și corupt pentru a pune mâna pe principalele active petroliere, gaziere și minerale.
Acești oligarhi s-au împotrivit reformei juridice, și-au mutat averile în străinătate, nu au investit în economia națională și au preluat treptat controlul asupra marilor corporații și mass-media, extinzându-și influența politică. Până în 1995, aproape jumătate dintre ruși trăiau în sărăcie.
Citește mai mult AICI