Creditele scumpe, creșterea taxelor, recoltele slabe și lipsa semințelor importate au dus la o scădere bruscă a producției a trei produse alimentare de bază în Rusia.
În perioada ianuarie–aprilie 2025, producția de zahăr în Federația Rusă a scăzut cu 32,3% față de anul precedent, cea de ulei de floarea-soarelui — cu 15,5%, iar cea de făină — cu 7,8%, potrivit unui raport al Rosstat privind „Situația socio-economică” a țării.
Doar în luna aprilie, conform datelor Rosstat, fabricile rusești au produs cu 35.000 de tone mai puțin zahăr decât în aceeași lună a anului trecut (-36,1%), cu 108.000 de tone mai puțin ulei (-15,6%) și cu 72.000 de tone mai puțină făină de grâu și grâu-secară (-9,1%).
Este pentru prima dată din 2021 când producția alimentară totală începe să scadă: în primul trimestru din 2025, declinul a fost de 0,3%, iar până la sfârșitul lunii aprilie s-a accelerat la 0,7%.
Producția de zahăr scade pe fondul reducerii recoltelor de sfeclă de zahăr, afectate de trecerea la semințele autohtone. Potrivit estimărilor Institutului pentru Conjunctura Pieței Agrare (IKAR), randamentul acestora este cu 20–30% mai mic decât cel al semințelor importate. În anul precedent, agricultorii au recoltat 44 de milioane de tone de sfeclă de zahăr, cu aproape 10% mai puțin decât în anul anterior.
Detalii, AICI