Aducerea R. Moldova și Ucrainei „mai aproape de Europa” va contribui la stabilizarea regiunii și întărirea Uniunii Europene, a declarat Mette Frederiksen, prim-ministra Danemarcei, într-un discurs susținut pe 8 iulie în Parlamentul European, menit să sublinieze prioritățile președinției daneze a Consiliului European. Oficialul danez a remarcat importanța integrării Ucrainei și R. Moldova în Uniunea Europeană și a reafirmat sprijinul continuu pentru cele două țări, în special în fața provocărilor de securitate generate de agresiunea Rusiei.
Frederiksen a declarat că extinderea Uniunii Europene pentru a include Ucraina și R. Moldova reprezintă nu doar un pas strategic pentru aceste națiuni, dar și o oportunitate de a consolida securitatea și coeziunea Europei.
„Trebuie să creștem presiunea asupra Rusiei cu cele mai dure sancțiuni posibile. Vom promova propunerile de a opri importul de gaz rusesc și de a lua măsuri pentru a împiedica orice alte forme de influență rusească. Toate aceste măsuri sunt interconectate, așa că trebuie să facem pași suplimentari în procesul de extindere a Uniunii Europene pentru Ucraina, R. Moldova și Balcanii de Vest. Aducând aceste țări mai aproape de Europa, putem să le ajutăm să înflorească și să crească, făcând Uniunea Europeană și mai puternică”, a declarat prim-ministra Danemarcei în sediul Legislativului european de la Strasbourg.
În plus, Mette Frederiksen a subliniat necesitatea unui răspuns european unit în fața amenințărilor de securitate, afirmând că UE trebuie să continue să sprijine Ucraina atât pe plan militar, cât și economic și să crească presiunea asupra Rusiei cu sancțiuni stricte.
„Donațiile noastre pentru Ucraina nu sunt un dar, ele sunt o apărare directă a Europei, a vieții și a libertății noastre”, a afirmat premierul danez.
„Avem să învățăm din experiența Ucrainei. Într-un timp foarte scurt, ucrainenii au creat o industrie de apărare impresionantă. Produc arme și muniție mult mai repede decât o facem noi. Dezvoltă drone și arme avansate, în timp ce duc un război care este cu adevărat impresionant. Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina în toate modurile posibile, ca europeni, atâta timp cât este necesar. Cu sprijin militar, muniție, rachete, sisteme de apărare aeriană, cu investiții în industria de apărare din Ucraina, colaborând cu companii ucrainene și integrând industria de apărare ucraineană în cea europeană, în beneficiul nostru reciproc. Și cu sprijin financiar, civil și, desigur, politic”, a mai spus Frederiksen.
În ceea ce privește agenda președinției Danemarcei a Consiliului European, care va dura următoarele șase luni, Mette Frederiksen a accentuat și alte priorități majore, inclusiv consolidarea industriei de apărare europene și promovarea unei Europe competitive și verzi. Aceasta a vorbit despre necesitatea reformării sistemului de apărare a Uniunii și despre implementarea unor măsuri economice ce vizează creșterea competitivității și reducerea birocrației.
În contextul unei Europe aflate sub presiunea crizei energetice și a schimbărilor climatice, prim-ministra a subliniat importanța unei tranziții verzi globale, care să ofere energie curată și accesibilă, precum și noi locuri de muncă și oportunități economice. Astfel, în discursul său, Mette Frederiksen a prezentat o viziune pentru un viitor mai sigur și mai sustenabil pentru Uniunea Europeană, subliniind necesitatea unor măsuri urgente în domeniul securității și economiei, dar și în privința consolidării relațiilor externe ale Europei.
Amintim că, sub deviza „O Europă puternică într-o lume în schimbare”, Danemarca a preluat, începând cu 1 iulie, pentru a opta oară, președinția Consiliului Uniunii Europene, la 13 ani distanță de ultima, pe care a deținut-o în 2012.