Respectatul site rusesc de știri Newsru și-a anunțat, practic, dispariția, de luni, din cauza problemelor financiare, alimentate de presiuni politice
Respectatul site rusesc de știri Newsru și-a anunțat, practic, dispariția, începând de luni, din cauza problemelor financiare, alimentate de presiuni politice. Acuzat că nu se pliază pe mesajele difuzate de media pro-Kremlin, site-ul a primit tot mai puțină publicitate de la agenții economici și a rămas, astfel, fără bani.
Lansat în anul 2000, când președintele Vladimir Putin își inaugura domnia de peste două decenii asupra Rusiei, Newsru a devenit tot mai incomod acum șapte ani, când a semnalat derivele majore din politica externă a Moscovei, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea și alimentarea rebeliunii secesioniste pro-ruse din Donbas, estul Ucrainei. Potrivit redactorilor săi, imaginea țării și a lumii zugrăvită de site era atât de diferită de tabloul idilic exhibat de media de stat, încât furnizorii de publicitate n-au mai îndrăznit să colaboreze cu ei.
Media nealiniate surpraviețuiesc tot mai greu în Rusia lui Putin, remarcă analiștii, care menționează că, luna trecută, site-ul independent de informații Meduza, al cărui sediu e la Riga, în Letonia, a fost plasat de ministerul Justiției pe lista așa-numiților agenți ai străinătății, ce include numeroase media din lumea liberă și implică riscul unor amenzi grele și o mulțime de obligații administrative împovărătoare pentru cele vor să lucreze în Rusia.
Uniunea Europeană a criticat includerea Meduza pe această listă și a apreciat că restricţiile impuse de Rusia contravin obligaţiilor sale internaţionale şi angajamentelor privind drepturile omului. Creată, în 2014, de un grup de jurnalişti care au părăsit Rusia, Meduza a devenit, grație numeroaselor anchete şi reportaje critice faţă de autorităţi, un reper pentru presa independentă rusofonă. Acum două săptămâni, Rusia a îngheţat conturile bancare de la Moscova ale postului Radio Europa Liberă, după ce acesta nu şi-a achitat amenzile primite ca urmare a refuzului de a se autoidentifica drept aşa-numit agent al străinătăţii.
Citește articolul integral aici: https://www.veridica.ro