Senatori din SUA: Biden trebuie să-l avertizeze pe Putin că va da socoteală pentru acțiunile sale

176

Un grup de senatori din Statele Unite spun că președintele Joe Biden este dator să-l avertizeze pe omologul său rus, Vladimir Putin, că va trebui să dea socoteală pentru acțiunile sale împotriva Statelor Unite.

Cei trei senatori: Chris Murphy (democrat, Connecticut), Rob Portman (republican, Ohio), și Jeanne Shaheen (democrată, New Hampshire), au declarat pentru Europa Liberă într-un interviu la Kiev, că deși Washingtonul și Moscova au domenii în care sunt de acord, de pildă în ce privește dezarmarea, Biden va trebui să insiste la întâlnirea cu Putin că acțiunile lui împotriva Statelor Unite nu vor fi trecute cu vederea.

Cei trei senatori au făcut parte dintr-o delegație care a vizitat Europa de est înaintea summitului din 16 iunie dintre Biden și Putin, primul de la inaugurarea președintelui american. Cei trei senatori au criticat printre altele comportamentul Rusiei față de Radio Europa Liberă/ Radio Libertatea și au insistat asupra importanței sprijinului occidental pentru prea liberă în țările cu regimuri autoritare.

O delegație bipartizană a Congresului care vizitează Kievul a încurajat Ucraina să continue reformele pentru a-și consolida democrația și și-a exprimat solidaritatea în fața „agresiunii” rusești.

„Asigurarea continuării reformelor esențiale ale Ucrainei pentru consolidarea democrației este esențială pentru parteneriatul nostru durabil și pentru a contracara agresiunile rusești”, a scris pe Twitter Jeanne Shaheen (democrată – New Hampshire), care conduce delegația americană.

În timpul discuțiilor, senatorii „au reafirmat sprijinul bipartizan al Statelor Unite pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea sa teritorială”, potrivit ambasadei americane de la Kiev. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că sprijinul bipartizan pe termen lung pentru Ucraina în Congresul american este „vital pentru parteneriatul nostru strategic într-un moment în care statul nostru continuă să reziste agresiunii rusești și să pună în aplicare reformele.”

Vizita vine pe fundalul relaţiilor celor mai tensionate dintre SUA și Rusia de la Războiul Rece – determinate de anexarea peninsulei Crimeea la Rusia în martie 2014 și pentru sprijinul continuu al Kremlinului pentru separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei, unde peste 13.200 de oameni au fost uciși din aprilie 2014 și până acum.

sursa: europa libera

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și