Uniunea Europeană a criticat dur „legea împotriva FBK”
Noua lege a devenit un alt instrument pentru a suprima vocile critice și de opoziție din Rusia, a declarat departamentul diplomatic al UE, solicitând abolirea acesteia.
Bruxelles a criticat aspru așa-numita „lege împotriva FBK”, semnată de Vladimir Putin și privând efectiv membrii organizațiilor „extremiste” de dreptul lor electoral pasiv. „Această nouă lege a devenit un alt instrument pentru a suprima vocile critice și de opoziție, va restricționa și mai mult pluralismul politic în Rusia”, – a declarat în seara zilei de vineri, 4 iunie, purtătorul de cuvânt al șefului diplomației UE Josep Borrell.
Potrivit acestuia, este deosebit de îngrijorător faptul că legea este retroactivă. „Uniunea Europeană îndeamnă autoritățile ruse să abroge această lege și să alinieze legislația rusă la responsabilitățile asumate de Rusia în temeiul dreptului european și internațional, inclusiv a convenției Consiliului Europei privind drepturile omului”, a spus Borrell.
Legea împotriva FBK și a susținătorilor lui Navalnîi
Potrivit legii, pentru conducerea unor astfel de organizații, perioada de interdicție va fi de cinci ani de la data intrării în vigoare a hotărârii judecătorești privind lichidarea sau interzicerea activităților, iar pentru participanți și angajați – trei ani.
Documentul a fost prezentat Dumei la începutul lunii mai de către un grup de deputați și a presupus inițial privarea temporară a acestor persoane de dreptul de a fi aleși doar în Duma de Stat. Prin a doua lectură, au fost aduse modificări documentului, extinzând această interdicție la toate funcțiile elective din Federația Rusă. Duma de Stat a adoptat legea în a treia lectură pe 26 mai, iar Consiliul Federației a aprobat-o pe 2 iunie.
Odată cu intrarea în vigoare a legii, mii de susținători, precum și sponsori ai Fundației Anticorupție (FBK) și ai sediului politicianului de opoziție Alexei Navalny, își pot pierde dreptul electoral pasiv.
Sursa: dw.com