Imunizarea cu vaccinul rusesc Sputnik V nu este suficientă pentru a intra în Ucraina, au atenţionat autorităţile ucrainene

200

Ucraina nu le va permite cetăţenilor străini imunizaţi cu vaccinul rusesc Sputnik V să intre pe teritoriul său dacă aceştia nu vor prezenta şi un test negativ pentru noul tip de coronavirus, a anunţat joi serviciul de frontieră ucrainean, informează Reuters.

Actualele reguli pentru trecerea frontierei ucrainene necesită un rezultat negativ la un test de COVID-19 sau un document care să dovedească faptul că persoana a fost imunizată cu un vaccin aprobat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

„În ultimele două zile, au existat cetăţeni străini care au încercat să intre din alte ţări pe la puncte vamale situate de-a lungul frontierei de stat a Ucrainei şi care aveau documente de imunizare cu vaccinul (rusesc) Sputnik V. Subliniem că un asemenea document nu oferă dreptul de a intra în Ucraina, în condiţiile în care acest vaccin nu figurează pe lista OMS”, a informat serviciul de frontieră într-un comunicat.

Ucraina, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, se află în urma multor state vecine în ceea ce priveşte asigurarea cu vaccinuri pentru cei circa 41 de milioane de cetăţeni ai săi şi a cerut ajutorul statelor Uniunii Europene, refuzând totodată vaccinul rusesc Sputnik V.

În februarie, Ucraina a interzis în mod oficial înregistrarea pe teritoriul său a vaccinurilor ruseşti împotriva COVID-19.

Ucraina a început campania de vaccinare la sfârşitul lui februarie, iar până pe 10 iunie au fost administrate doar în jur de 1,4 milioane de doze de vaccin.

La începutul lui iunie, oficiali din Rusia s-au declarat optimişti în privinţa autorizării vaccinului rusesc Sputnik V de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

EMA a început în prima parte a lunii martie analizarea serului Sputnik V, o procedură necesară înainte de autorizarea unui vaccin în Uniunea Europeană. Această procedură a durat între două şi patru luni pentru cele patru vaccinuri aprobate până în prezent în UE. Autorizarea vaccinului Sputnik V este o chestiune care a stârnit multe polemici: Autorităţile de la Moscova s-au declarat de mai multe ori agasate de lentoarea EMA, sugerând că UE ar putea să blocheze din motive de rivalitate geopolitică omologarea serului rusesc.

Cât despre avizul OMS, Rusia speră într-o validare „în următoarele două luni”.

Sursa: https://www.agerpres.ro

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și