A murit cel mai bogat om din Marea Britanie. Cine a fost Srichand Hinduja

0 176

Omul de afaceri Srichand Hinduja, „patriarhul” celei mai bogate familii din Regatul Unit, a murit la vârsta de 87 de ani, a anunţat joi purtătorul său de cuvânt, citat de AFP. „Cu mare tristeţe, vă anunţăm decesul tatălui nostru, SP Hinduja”, a precizat purtătorul familiei într-un comunicat de presă. Srichand Hinduja, căruia rudele şi prietenii îi spuneau „SP”, a murit miercuri. El a fost „un vizionar al industriei şi al afacerilor, un umanist şi un filantrop”, a adăugat acelaşi purtător de cuvânt, potrivit Agerpres.

Familia Hinduja se află la conducerea conglomeratului internaţional Hinduja Group, care deţine companii în domenii diverse, precum bancar, financiar şi sănătate, şi care are peste 150.000 de angajaţi în lumea întreagă. Averea acestei familii depăşeşte 28 de miliarde de lire sterline, potrivit clasamentului publicat în 2022 de Sunday Times. Srichand Hinduja s-a aflat în centrul unei dispute familiale în perioada în care suferea de demenţă.

Informaţia a ajuns în presa britanică în noiembrie 2022, după ce instanţa a fost sesizată într-un dosar pe această temă. Miliardarul a fost privat de îngrijiri adecvate, fapt care l-a determinat pe un judecător să aibă în vedere plasarea sa într-un azil public. Srichand Hinduja a fost spitalizat în martie 2021, dar atunci când starea lui de sănătate s-a ameliorat, membrii familiei lui nu au putut să găsească o soluţie pentru a-l găzdui şi a-i furniza îngrijiri medicale în pofida „dimensiunii extraordinare a mijloacelor lor financiare”, a explicat judecătorul britanic.

„Mi s-a spus că este un om iubit şi respectat. Însă el nu are parte acum de aşa ceva. Nu a fost respectat” în acest caz, a adăugat judecătorul.

Înţelegerea care exista între membrii familiei Hinduja a fost spulberată în urma unui litigiu ce viza o bancă din Elveţia. Compania acestei familii a fost înfiinţată în urmă cu peste un secol în India, dar ea a fost gestionată din Iran timp de mai multe decenii, înainte ca Revoluţia iraniană din anii 1970 să o oblige să părăsească ţara şi să se mute în Regatul Unit. Srichand Hinduja a apărut pe primele pagini ale ziarelor britanice şi la începutul anilor 2000, când s-a aflat la originea unui scandal politic în care a fost implicat guvernul condus de Tony Blair. Parlamentarii laburişti au fost acuzaţi că au făcut presiuni pentru a-l ajuta pe celebrul miliardar să obţină cetăţenia britanică. Peter Mandelson a fost constrâns în 2001 să demisioneze din funcţia de Secretar de Stat pentru Irlanda de Nord.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata