„Acești oameni au vrut să nege atît de mult că sunt ruși, încât au încetat să mai fie oameni”! Propaganda rusă învinovățește Ucraina de moartea minorilor în Donbas

0 121

În ultima săptămână, doi copii au murit pe teritoriul ocupat de militanții ruși din regiunile Luhansk și Donețk. Pe 2 aprilie, s-a raportat că un băiat de cinci ani a murit în Oleksandrivske, în zona Donețk. Pe 6 aprilie, în autoproclamata Republică Populară Luhansk (LPR), doi adolescenți au fost loviți de explozia unei mine în Slovianoserbsk. În ambele cazuri, partea rusă a acuzat Ucraina de moartea copiilor fără dovezi relevante, susținând că băiatul ar fi murit în urma unui atac ucrainean, cu drone, în timp ce adolescenții ar fi fost loviți de o mină a Forțelor Armate Ucrainene instalată în mod deliberat pe teritoriul civil.

StopFake.org a analizat faptele și mesajele de propagandă difuzate de presa rusă și cea separatistă, în legătură cu moartea minorilor.

Propaganda rusă! Noi falsuri și manipulări privind moartea băiatului de cinci ani

Anterior, StopFake.org a analizat raportul privind moartea unui copil de cinci ani în Oleksandrivske, în detaliu. Având în vedere noile informații, presa rusă și separatistă au declanșat un nou val de dezinformare.

Pe 5 aprilie, Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE a reușit să vorbească la telefon cu personalul de la morgă și cu bunica copilului. Autopsia a arătat că moartea a fost cauzată de răni  și traume de la explozie. Bunica, care a fost prima care a văzut corpul băiatului, le-a spus angajaților misiunii că era în casă când a auzit explozia și a fugit afară imediat după ce a auzit o bubuitură. Presa rusă, în special RIA, KP, AIF dar și altele, au denaturat raportul OSCE SMM din 5 aprilie, declarând că băiatul a fost ucis „în bombardamente”. Cu toate acestea, raportul nu deține informații despre bombardarea localității în ziua respectivă, tipul dispozitivului exploziv sau originea acestuia.

În cadrul emisiunilor Vremia Pokazhet (timpul va arăta)  din 6 aprilie (22.30) și Vecer s Vladimirom Solovyovym (Seara cu Vladimir Solovyov) din 7 aprilie 2021 (25.30) gazdele și oaspeții emisiunilor au  acuzat OSCE de mai multe ori pentru că ar fi refuzat să vină și să înregistreze moartea copilului în Oleksandrivske. Realitatea este însă alta!  Raportul zilnic OSCE SMM afirmă că, în acea zi, reprezentanții așa-numitei Republici Populare Donețk (DPR) au restricționat mișcarea Misiunii, ceea ce a făcut ca observatorii să nu poată ajunge la locul unde s-a întâmplat tragedia.

Propagandiștii ruși susțin, de asemenea, că Ucraina ar fi negat faptul că băiatul a murit. Pentru a demonstra acest fapt, bloggerul pro-rus Tatyana Montyan a participat la înmormântarea copilului, unde a subliniat în mod repetat că moartea sa nu a fost un fals. În emisiunea lui Vladimir Solovyov (24.00), bine-cunoscutul prppagandist rus,  Vladimir Kornilov spune că mass-media de Vest și ucraineană ar fi refuzat să recunoască moartea băiatului. „Cum au putut? Am recunoscut deja ce l-a distrus pe acest băiat, OSCE este deja obligată să includă informații despre moartea sa în raportul său. Dar din anumite motive, nimeni nu s-a dus acolo, nimeni nu a evaluat circumstanțele. Nu s-au dus niciodată acolo„, a spus Kornilov.

În realitate, experții ucraineni nu au negat niciodată moartea copilului, dar au negat implicarea unei drone militare ucrainene. Rusia și grupul DPR nu au prezentat nicio dovadă că Forțele Armate Ucrainene ar fi implicate în vreun fel în moartea băiatului. Oleksandrivske se află la 15 km de linia de contact. Ucraina folosește drone tactice în Donbas cu o rază de acțiune de până la 5 km.

Citeste mai mult: https://www.stopfake.org/

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata