Zi istorică. SUA şi Ucraina încheie un acord de apărare considerat ca precursor al aderării la NATO
Președinții Statelor Unite și Ucrainei, Joe Biden şi Volodimir Zelenski, au semnat joi, 13 iunie, un acord bilateral de securitate pe 10 ani, menit să consolideze apărarea Ucrainei împotriva invadatorilor ruşi.
Textul acordului încheiat cu ocazia summitului G7 din Italia menţionează că înţelegerea între Washington şi Kiev este considerată un pas către aderarea Ucrainei la NATO, potrivit agerpres.ro.
Conform documentului, în cazul unui atac armat împotriva Ucrainei sau al unei ameninţări cu un astfel de atac, oficialii americani şi ucraineni se vor întâlni în maximum 24 de ore pentru a stabili ce mijloace suplimentare de apărare sunt necesare.
Potrivit BBC, Volodimir Zelenski a spus că este un moment istoric.
„Astăzi este o zi cu adevărat istorică”, a transmis președintele Ucrainei.
El a mai spus că este „cel mai puternic acord” care va garanta securitatea oamenilor și care conține prevederi privind realizarea de „pași pentru o pace durabilă” după încheierea războiului.
„Rusia este adevărata amenințare globală”, a precizat Zelenski spunând că înțelegerea cu SUA include avioane de luptă F-16 și alte arme pe care Ucraina le-a cerut de mult timp.
Președintele Joe Biden a lăudat și el acordul de securitate spunând că înțelegerea va permite celor două țări să extindă schimbul de informații, să continue să antreneze trupe ucrainene și să investească în baza industrială a Ucrainei, astfel încât țara să își poată fabrica muniția necesară.
Biden a mai spus că documentul va face Ucraina „puternică, durabilă și rezistentă”.
Documentul a fost semnat la puțin timp după ce membrii G7 au fost de acord să elibereze 50 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate pentru a finanța Ucraina.
În cadrul acordului, Statele Unite îşi reafirmă sprijinul pentru apărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, pe fondul noilor presiuni din partea Rusiei pe frontul estic al Ucrainei.