Acordul privind cerealele! Rusia face jocuri politice, iar oameni reali vor avea de suferit

45

Sute de milioane de persoane din lumea întreagă „vor plăti preţul” pentru decizia Rusiei de a pune capăt participării sale la acordul privind exportul de cereale ucrainene, a denunţat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, potrivit France Presse.

„Regret profund decizia Federaţiei Ruse de a pune capăt aplicării Iniţiativei Mării Negre, inclusiv retragerea garanţiilor de securitate ruseşti pentru transportul maritim în nord-vestul Mării Negre”, a declarat presei Antonio Guterres.

Participarea la acest acord e „o alegere, dar oamenii aflaţi în dificultate de pretutindeni şi ţările emergente nu au de ales”, a spus el.

„Sute de milioane de oameni înfruntă foamea, iar consumatorii se confruntă cu o criză globală a costului vieţii. Ei vor plăti preţul”, a insistat el, considerând că decizia Rusiei „va da o lovitură oamenilor nevoiaşi din întreaga lume”.

Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a denunţat la rândul său un „nou act de cruzime” din partea Moscovei.

„Rusia face jocuri politice, iar oameni reali vor avea de suferit: un copil din Cornul Africii care suferă de malnutriţie severă, o mamă care nu va mai avea lapte pentru copilul său pentru că nu are ce mânca ea însăşi”, a adăugat ea, acuzând Moscova că „ia ostatică umanitatea”.

În pofida a tot ceea ce se întâmplă, decizia rusă „nu va împiedica eforturile noastre pentru a facilita accesul neîngrădit la pieţele mondiale de produse agricole şi îngrăşăminte atât din Ucraina, cât şi Rusia”, a asigurat Antonio Guterres.

Securitatea alimentară şi stabilitatea preţurilor la alimente vor rămâne „în centrul eforturilor mele, ţinând cont de creşterea suferinţei umane, consecinţă inevitabilă a deciziei de astăzi”, a adăugat secretarul general al ONU, subliniind că doreşte să găsească „căi de soluţionare”.

În acest context, Antonio Guterres şi-a exprimat dezamăgirea că scrisoarea sa adresată săptămâna trecută preşedintelui rus Vladimir Putin în încercarea de a se ajunge la un acord a fost „ignorată”.

Scrisoarea, al cărei conţinut nu a fost făcut public până în prezent, propune în special ca o filială a principalei bănci agricole din Rusia, a cărei activitate este îngreunată de sancţiuni, să fie reconectată la sistemul bancar mondial SWIFT, după un acord în acest sens cu Comisia Europeană, a explicat el luni.

În timp ce Rusia susţine că nu au fost îndeplinite condiţiile pe care le-a pus pentru continuarea acordului privind exportul de cereale, în special, partea referitoare la propriile exporturi de alimente şi îngrăşăminte, scrisoarea insistă asupra unor „progrese” în acest domeniu.

De un an, „comerţul de cereale ruseşti a atins un nivel ridicat al exporturilor, iar pieţele de îngrăşăminte se stabilizează datorită redresării aproape complete a exporturilor ruse”, apreciază secretarul general în scrisoarea sa, notează AFP.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și