Acţiunile de acum ale Kremlinul, în privinţa Ucrainei sunt similare cu cele față de Georgia, înainte de invazia din 2008, spune Portnikov

165

Campania de propagandă a Moscovei împotriva Ucrainei și dislocarea trupelor în apropierea frontierei ucrainene este asemănătoare cu propaganda pe care a desfășurat-o împotriva Republicii Georgia și trupele pe care le-a mutat până la granița georgiană înainte de a invada această țară în 2008, declară  analistul ucrainean Vitaly Portnikov.

Pentru că Moscova a invadat Ucraina acum șapte ani într-un mod hibrid, analistul ucrainean spune că  este comparabil cu ceea ce s-a întâmplat în Georgia,  în 2008.

Vladimir Putin și reprezentanții săi acuză în mod constant Ucraina de agresivitate, imprevizibilitate și de pregătirea pentru a invada Donbasul. Potrivit Kievului, aceste afirmații reflectă paranoia rusească. Liderii ucraineni infirmă acuzaţiile Moscovei  şi menţionează că nu au nici o intenţie în acest sens, spre deosebire de Rusia care în schimb și-a întărit forțele.

Potrivit lui Portnikov, nu este vorba de paranoia, ci mai degrabă de pragmatism. Se comportă exact ca înainte de începerea războiului ruso-georgian în 2008. Cand Osetia de Sud a bombardat teritoriul georgian, „trupele de menținere a păcii” ruse nu au făcut nimic pentru a-l opri. În schimb, Moscova a dat vina pe Tbilisi pentru că a cauzat problema – exact asta face Moscova acum în Ucraina.

 

„Și, prin urmare, atunci când forțele ruse au apărut mai întâi pe teritoriul auto-proclamata Osetia de Sud și apoi în Georgia propriu-zisă, puțini au fost surprinși nu numai în Rusia, ci în lume.” spune Portnikov

 

Liderii occidentali au fost „pregătiți psihologic” de atacurile Kremlinului asupra conducerii georgiene.

Repetarea aceleiași abordări în Ucraina oferă Moscovei trei avantaje:

  • Aceasta permite guvernului rus să blocheze negocierile și să dea vina pe Kiev, în  această acțiune.
  • Destabilizează condițiile din Ucraina.
  • „În cazul începerii unui adevărat război, Ucraina va fi învinuită de acţiuni agresive, despre care Kremlinul a avertizat.”

În realitate, puțini cred în propaganda lansată de Kremlin. Dar chiar și recunoașterea occidentală a posibilității unui nou război deschide calea pentru altceva decât ceea dorește Kremlinul: eforturile occidentale de a negocia direct cu Putin. „Ei vor cere de la el să-și înlăture forțele, iar el le va cere ca ei să-l facă pe Zelensky ”rezonabil„.

Și apoi, dacă începe un război, concluzionează Portnikov, Kremlinul va da vina pe Occident pentru încurajarea Ucrainei în agresivitatea sa față de Rusia și pentru faptul că nu a acordat atenție avertismentelor rusești, cum  s-a întâmplat în Georgia în 2008.

Sursa: euromaidanpress.com

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și