Adevărata cauză a „crizei cerealelor” și ce ar trebui să facă UE

70

Rusia câștigă războiul global al cerealelor și întoarce statele membre UE împotriva Ucrainei în acest proces, comentează UE, care prezintă totodată câteva propuneri pentru Comisia Europeană pentru a inversa tendința.

Fermierii din toată Europa au ieșit în stradă în acest an, convinși că produsele ucrainene ieftine care se revarsă peste graniță sunt de vină pentru necazurile lor.

Protestele în masă au forțat unele state membre UE să facă concesii uriașe fermierilor și au subminat relațiile politice ale Ucrainei cu partenerii săi occidentali până la un nivel mai slab decât înainte de lansarea invaziei ruse, la 24 februarie 2022.

Putin caută înrăutățirea relațiilor între statele europene și Ucraina

Vladimir Putin, care se pregătește pentru alți șase ani de putere, trebuie să își frece mâinile de bucurie. La urma urmei, el este creierul din spatele acestei crize.

Principalul motiv pentru care fermierii din UE nu își pot vinde propriile mărfuri în acest an nu are nimic de-a face cu Ucraina și uriașul său sector agricol. În schimb, este Rusia, a cărei producție agricolă record – și exporturile mondiale – a dus prețurile recoltelor până la punctul în care fermierii de pretutindeni suferă, notează POLITICO.

„Este absolut adevărat că Rusia își folosește exporturile alimentare, în special exporturile de grâu, ca o formă de soft power”, a declarat pentru sursa citată Caitlin Welsh, directoarea Programului Global pentru Securitatea Alimentară și a Apei la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale și coautoare a unei cărți publicate recent despre creșterea dominației rusești asupra piețelor agricole din lume în detrimentul Ucrainei.

Ajutată de vremea foarte favorabilă, Rusia a cultivat cantități fără precedent de grâu în ultimii doi ani și l-a vândut ieftin pe piața mondială.

Acest lucru a inversat un boom al prețurilor cerealelor și le-a dus la nivelul de dinainte de război, în detrimentul unor fermieri precum cei din Polonia. Aceștia din urmă au răspuns prin blocarea graniței cu Ucraina la începutul acestui an, acuzându-și vecinul din Est că și-a făcut propria recoltă neprofitabilă.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și