Adevărata origine a războiului lui Putin se află într-o teorie a conspirației

181

Originile noului despotism și ultranaționalism care au dus la invadarea Ucrainei se află într-o teorie a conspirației din interiorul Kremlinului, conform căreia Rusia se află într-un război perpetuu Occidentul, susține în „The Spectator“ Mark Hollingsworth, autorul cărții „Londongrad – From Russia with Cash”.

În 1992, Richard Nixon a evaluat viitorul Rusiei într-un interviu remarcabil de profetic. „Rusia se află la o răscruce de drumuri”, a spus fostul președinte american, scrie într-un editorial din The Spectator Mark Hollingsworth, autorul cărții „Londongrad – From Russia with Cash”.

„Se spune adesea că războiul rece s-a încheiat și că Occidentul a câștigat. Dar aceasta este doar o jumătate din adevăr. Comunismul a fost învins, dar ideea de libertate este supusă unui test. Dacă nu funcționează, se va reveni nu la comunism, ci la un nou despotism care ar reprezenta un pericol mortal pentru restul lumii. Acesta va fi afectat de un virus al imperialismului rusesc, care a fost o caracteristică a politicii externe rusești timp de secole. Prin urmare, Occidentul și SUA au un mare interes ca libertatea să reușească în Rusia. Dacă aceasta reușește, atunci China și alte state comuniste vor urma exemplul. Dacă nu reușește, adepții liniei dure din China și Rusia vor primi o nouă viață. Ei vor spune că (libertatea) a eșuat, așa că nu există niciun motiv pentru noi să ne întoarcem la democrație”.

Dar adevăratele origini ale noului despotism și ultranaționalism care au dus la invadarea Ucrainei se află într-o teorie a conspirației de lungă durată din interiorul Kremlinului, conform căreia Rusia se află într-un război perpetuu și nemilitar cu Occidentul.

Mentalitate de cetate asediată

„Acest lucru este susținut de o convingere, larg răspândită printre liderii ruși, că țara lor este amenințată de alianța euroatlantică și că este o amenințare existențială”, a declarat Andrew Foxall, un fost academician care în prezent îl consiliază pe secretarul Apărării, Ben Wallace.

„Acest punct de vedere nu a apărut la originea lui Putin, dar a devenit canonic sub conducerea sa. Liderii ruși percep că valorile euro-atlantice – drepturile universale ale omului și statul de drept – amenință stabilitatea Rusiei la fel de mult precum capacitățile sale convenționale”.

Această mentalitate de cetate asediată poate fi urmărită încă din 2005, când secretarul Apărării Serghei Ivanov a declarat: „Există un război împotriva Rusiei și se desfășoară de câțiva ani. Nimeni nu ne-a declarat război. Nu există nicio țară în stare de război cu Rusia. Dar există oameni și organizații în diferite țări care iau parte la ostilitățile împotriva Rusiei“. Aceste „organizații”, potrivit Kremlinului, au inclus Netflix, jocul video Pokémon Go și finanțarea ONG-urilor ca parte a unui complot CIA de a dăuna intereselor Rusiei. Toate acestea au constituit un act de război. Pentru Putin, orice protestatar din Rusia era „agent plătit al Occidentului“. Iar promovarea democrației a fost o încercare de „dezmembrare a Rusiei”, a declarat șeful Securității Naționale Nikolai Patrușev.

Noua generație de agenți ruși

În cartea „Russians Among Us“ a lui Gordon Corera, există o relatare revelatoare a unei conversații între un fost agent KGB și un ofițer FSB în funcție:

„Un american își amintește că a fost martor la tensiunea de la sfârșitul unei lungi sesiuni de băut vodcă după o întâlnire cu un om de legătură. Un ofițer rus mai în vârstă își amintea cu nostalgie de vremurile bune ale Războiului Rece, când cele două servicii de spionaj se confruntau. Dar un tânăr ofițer FSB a reacționat cu furie. Generația ofițerului mai în vârstă a fost cea care a pierdut Războiul Rece, a spus el cu amărăciune. Generația sa era hotărâtă să restabilească mândria rusă și avea să ducă lupta împotriva inamicului.”

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și