Adjunctul lui Lavrov: Războiul din Ucraina a început la summitul NATO de la București

138

Adjunctul lui Serghei Lavrov se folosește de numele României ca să să atace Occidentul. Aleksandr Grușko a spus, sâmbătă, în timpul unei vizite la Belgrad, că războiul din Ucraina a început de fapt la summitul NATO de la București din 2008.

Adjunctul ministrului rus de externe susține că la acel moment, în martie 2008, când Georgia și Ucraina „au fost anunțate că vor intra în NATO”, rușii au avertizat că decizia va arunca în aer securitatea europeană.

„NATO a suferit deja o înfrângere în Ucraina. Această înfrângere are de-a face cu prăbușirea proiectului său de a transforma Ucraina într-o țară anti-Rusia. Vreau să spun că după 2007, când NATO a decis la București (summitul a avut loc în 2008 – n.r.) că Georgia și Ucraina vor deveni membre ale Alianței, noi am spus că această decizie a pus o bombă cu ceas la baza securității europene și dacă această decizie nu va fi revizuită, mai devreme sau mai târziu, bomba va exploda”, a declarat Aleksandr Grușko pentru agenția TASS.

Lucrurile nu au stat, însă, chiar așa cum le prezintă adjunctul lui Lavrov. Ucraina și Georgia ar fi trebuit să primească la summitul  de la București „foaia de parcurs” pentru NATO, ceea ce ar fi echivalat cu intrarea lor în anticamera NATO.

S-au ales, în schimb, doar cu o perspectivă vagă și cu promisiunea că vor deveni cândva membre ale Alianței, fără a avea însă un calendar clar. Această decizie a dezamăgit cele două țări, fiind sub așteptările lor.

Pentru că era nevoie de consens, NATO a fost nevoită să ia această decizie din cauza împotrivirii Germaniei și Franței ca Ucraina și Georgia să devină membre NATO.

Iar Vladimir Putin – care a venit la summitul de la București, fiind invitat de NATO pentru dialog – nu a avut nici cea mai mică ezitare ca după numai câteva luni, în august 2008, să atace Georgia și să-și trimită trupele pe teritoriul unei țări suvernane, în primul său gest care-i anunța ambițiile agresive și expansioniste. A urmat, în martie 2014, anexarea ilegală a Crimeei, iar în februarie 2022 invadarea Ucrainei.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și