Opoziția din Ucraina îi cere președintelui Volodimir Zelenski să organizeze alegeri, la un an de când acestea sunt amânate de liderul de la Kiev. Totuși, experții se tem că opoziția ar putea face, chiar fără să vrea și fără să realizeze, jocul Rusiei, care vrea să dezbine Ucraina într-un moment delicat.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, are imaginea unui erou, după ce a refuzat să fugă din Ucraina, în cel mai dificil moment. Atunci când fostul președinte american Joe Biden i-a oferit ocazia să fugă din calea rușilor, Zelenski a ales să rămână în țară și să continue o luptă precum David cu Goliat, în care aparent nu avea nicio șansă, dar pe care reușește să o ducă deja de 3 ani.

În ultimul timp, însă, liderul de la Kiev este acuzat de opoziția internă, fie că e vorba de legendara Iulia Timoșenko, eroina ucrainenilor și un simbol al luptei împotriva Rusiei, primarul Kievului, Vitali Kliciko, sau fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko. Președintele se apără și are un argument serios. Parlamentul Ucrainei tocmai a votat, la mijlocul săptămânii trecute, proiectele de lege propuse de preşedintele Volodimir Zelenski privind prelungirea Legii marţiale şi a stării de mobilizare generală. Iar legea prevede că în Ucraina nu pot avea loc alegeri pe timpul în care țara stă sub semnul legii marțiale.

Acuzații din toate părțile

Toți trei sunt antiruși convinși și nu pot fi sub nicio formă suspectați că ar fi manipulați sau că ar face jocul Moscovei. Ei reclamă faptul că Zelenski refuză deja de un an să organizeze alegeri libere în Ucraina. De altfel, Zelenski a fost acuzat de influenta publicație The Economist că a concentrat toată puterea în mâinile sale și amână la nesfârșit alegerile. Ucraina, care este într-adevăr una dintre cele mai sărace și corupte țări din lume, s-ar îndepărta rapid de bruma de democrație care părea că există la Kiev, se tem unii experți occidentali.

Sursa citată mai notează și că militarizarea rapidă a țării i-a oferit lui Zelenski din ce în ce mai multă putere. E vorba de o centralizare a puterii în mâinile fostului actor de comedie, care s-a înconjurat de un grup de oameni care îi sunt fideli, nealeși prin vot popular. Loialiștii sunt răsplătiți cu funcții de conducere în consiliul de administrație al companiilor de stat, iar gânditorii liberali care operează independent de Bankova (echivalentul ucrainean al Kremlinului) sunt rapid scoși sau marginalizați, spun cei de la The Economist.

The Economist a remarcat că presiunea de a menține sprijinul occidental a făcut ca critica publică la adresa guvernului să fie din ce în ce mai puternică.

„În timp ce mass-media occidentală și liderii europeni l-au încredințat pe Zelenski și l-au transformat într-o celebritate, ne simțim prinși în capcană”, a declarat pentru sursa citată Yulia Mostovaya, editor al cotidianului independent zn.ua.

Presa este și ea sub presiune, iar mesajul Bankovei este strâns controlat. Sevgil Musaeva, editorul revistei Ukrainska Pravda, o revistă independentă, a avertizat că jurnaliştii care pun la îndoială linia oficială sunt cenzuraţi şi le este întrerupt accesul la Bankova.

Citește mai mult AICI

Share.
Exit mobile version