Alianța anti-SUA dintre Rusia și China, o amenințare diferită față de orice s-a confruntat de la sfârșitul Războiului Rece

99

China și Rusia au criticat de mult timp ceea ce pretind că este influența malignă a puterii SUA. Acum, ei trimit un semnal Occidentului că au puterea militară combinată pentru a contesta dominația SUA. Marți, armata rusă a lansat exerciții navale și aeriene la scară largă în Marea Japoniei, alături de China.

Având loc în Oceanele Pacific și Arctic, în Marea Mediterană, Caspică și Baltică, exercițiul „Ocean-24” are o scară masivă.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, acesta implică peste 400 de nave de război, submarine și nave de sprijin, peste 120 de avioane și elicoptere și peste 90.000 de militari.

„Acest exercițiu își propune să aprofundeze nivelul de cooperare strategică dintre armatele chineze și rusă și să le îmbunătățească capacitatea de a face față în comun amenințărilor la adresa securității”, a declarat luni Ministerul Apărării din China, a informat AFP.

Este a doua oară în doar trei luni când cele două puteri au organizat exerciții militare comune, cu cele desfășurate în apropiere de portul Guangdong, din sudul Chinei, în iulie.

Este un semn al alinierii militare tot mai mari a celor două state, China Power Project constatând că din cele 102 exerciții comune desfășurate de cele două armate din 2003, mai mult de jumătate au avut loc în ultimii șapte ani.

Graeme Thomson, analist la Eurasia Group, a declarat pentru Business Insider că Rusia și China trimit un mesaj.

Exercițiile navale ale Rusiei sunt menite să semnaleze că Moscova este încă o putere globală care poate opera într-o serie de teatre de apă albastră din întreaga lume”, a spus el. „Participarea Chinei face parte dintr-o tendință de lungă durată de cooperare strategică chino-rusă mai profundă și integrare militară”.

O axă anti-SUA

În ajunul invaziei Ucrainei de către Rusia, liderul Chinei Xi Jinping și președintele Rusiei Vladimir Putin au declarat un parteneriat „fără limite” ca parte a misiunii lor comune de a contesta dominația globală a SUA.

În cei trei ani care au trecut de atunci, China a oferit Rusiei sprijin diplomatic și economic crucial, deoarece se confrunta cu izolarea din cauza invaziei Ucrainei și, potrivit SUA, oferă Kremlinului un sprijin din ce în ce mai mare pentru industria sa de arme.

Sfidând Occidentul, ambele națiuni își flexează puterea și își arată capacitatea de a proiecta forța militară.

Pacificul, unde SUA și aliații săi, inclusiv Coreea de Sud și Japonia, au o prezență navală majoră, este un potențial punct de aprindere.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și