Ambasadorul Iranului convocat la MAE al României, după spânzurarea a doi protestatari la Teheran

0 53

Ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu l-a convocat la sediul MAE pe ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucureşti, Sadat Meidani, în contextul executării prin spânzurare, la 7 ianuarie, a doi protestatari iranieni. Ambasadorului i s-a transmis „în mod oficial condamnarea fermă de către România a aplicării pedepsei capitale, în orice circumstanţe, şi, în mod cu atât mai reprobabil, a practicii executărilor prin spânzurare a protestatarilor de către Republica Islamică Iran”, se arată într-un comunicat transmis de MAE.

Cu prilejul convocării, la nivel de director general politic din MAE, au fost reiterate îngrijorările profunde la nivelul MAE, al instituţiilor democratice şi al societăţii civile din România, provocate de continuarea încălcărilor drepturilor omului în Republica Islamică Iran, inclusiv condamnarea protestatarilor din motive politice, în absenţa unui proces echitabil, în contextul manifestaţiilor la nivel naţional declanşate în septembrie 2022, în urma decesului în arest al tinerei Mahsa Amini.

A fost făcut un apel la stoparea încălcărilor drepturilor omului. MAE a reamintit ambasadorului Republicii Islamice Iran la Bucureşti concluziile Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene din 12 decembrie 2022, cu accent pe toate aspectele problematice care nu au primit un răspuns constructiv din partea autorităţilor de la Teheran. A fost subliniat că respectivele aspecte din concluziile adoptate de către Consiliul UE rămân valabile şi că nerezolvarea acestora are un impact negativ asupra relaţiilor cu UE, se mai arată în comunicat.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata