Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, despre tensiunile din Ucraina și posibile repercursiuni asupra Republicii Moldova

310

Ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, Steven Fisher, a stat de vorbă cu DW despre riscul unui război în Ucraina, situația din Transnistria și consecințele crizei pentru Moldova și întreaga regiune.

Marea Britanie a transmis Ucrainei echipament militar, inclusiv armament antitanc. Unele țări evită asemenea gesturi pentru a nu irita Rusia. Regatul Unit de ce face asta? De ce sprijină Ucraina cu armament?

În primul rând aș vrea să cred că Rusia nu percepe gestul nostru în raport cu Ucraina ca pe ceva ostil. Prin aceste livrări, noi ne-am solidarizat cu Ucraina. Da, noi am transmis echipament militar Ucrainei, am instruit, în ultimii ani, în Marea Britanie, aproape 20 de mii de militari din forțele armate ale Ucrainei. De asemenea, sprijinim financiar Ucraina. Ajutăm la îmbunătățirea infrastructurii militare și navale ucrainene. Deci, ajutăm această țară să-și asigure securitatea. Nimic din ceea ce facem noi nu are vreo intenție agresivă față de alte țări, mai ales față de Rusia. Noi pur și simplu ajutăm un stat-prieten să se pregătească pentru cel mai rău lucru. Și aceasta este o contribuție mică dintr-un efort internațional mult mai mare de abilitare a Ucrainei de a-și asigura integritatea teritorială. Noi livrăm arme defensive cu rază scurtă de acțiune. Nu sunt arme agresive și ele nu reprezintă nicio amenințare pentru Rusia.

Cum pot afecta aceste tensiuni ruso-ucrainene Republica Moldova?

Tensiunile dintre Rusia și NATO afectează toate țările europene. Am putea doar să speculăm pe tema impactului unei posibile invazii a Rusiei în Ucraina. E logic să ne gândim și să modelăm un astfel de scenariu, deoarece Rusia și-a dislocat trupe la granița de Est și de Nord cu Ucraina. Deci, dacă ar avea loc o escaladare între Rusia și Ucraina, Moscova va fi nevoită să suporte în mod sigur noi sancțiuni economice impuse de către Occident. Și vorbim de sancțiuni foarte dure, care ar genera un impact profund pentru Federația Rusă. Repercusiuni asupra Moldovei ar exista cu siguranță, deoarece Chișinăul are o relație comercială cu Rusia și un impact economic ar fi inevitabil. De asemenea, în funcție de ceea ce s-ar putea întâmpla, este posibil ca unii oameni din Ucraina să fie nevoiți să se strămute – să se mute inclusiv în Moldova vecină. Dar mai este un factor pe care nu putem să nu-l menționăm: regiunea transnistreană și militarii ruși care staționează ilegal acolo. Întrebarea este cum vor reacționa aceste trupe în cazul în care Rusia va ataca Ucraina?

Și noi ne punem această întrebare. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat săptămâna trecută solicitarea adresată Rusiei privind retragerea militară rusă din Moldova, Georgia și Ucraina. În stânga Nistrului există trupele GOTR și pacificatorii ruși, dar să nu uităm că mai există și așa-numita „armată transnistreană” cu un număr mare de militari subordonați unui regim separatist controlat tot de Rusia. În plus, tancuri și altă tehnică militară și depozite uriașe de armament. Se discută despre pericolul de pe acest flanc la nivel internațional în contextul tensiunilor ruso-ucrainene? 

Sunt două aspecte care trebuie menționate în legătură cu această întrebare. Primul ține de dreptul internațional și suveranitatea Republicii Moldova, iar al doilea – de capacitatea acelor trupe rusești din stânga Nistrului în cazul unei invazii rusești asupra Ucrainei. În ceea ce privește primul aspect – noi reiterăm că aflarea GOTR (grupul operativ de trupe ruse) pe teritoriul Republicii Moldova este absolut ilegală. Acel teritoriu din stânga Nistrului, unde staționează GOTR acum, este teritoriul Republicii Moldova. Să fie foarte clar. Acei militari trebuie să plece din Republica Moldova. Munițiile de la Cobasna demult trebuiau distruse, deoarece sunt extrem de periculoase. Toate acestea se află pe teritoriul Moldovei fără acordul autorităților acestui stat, iar dacă s-ar întâmpla o tragedie la acele depozite de muniții, Rusia va purta întreaga responsabilitate. În ceea ce privește al doilea aspect, cel vizând comportamentul militarilor ruși din stânga Nistrului în cazul unei posibile invazii rusești în Ucraina, mult va depinde de cei care controlează astăzi politic de facto regiunea transnistreană. Comportamentul acelor grupuri militare va depinde de deciziile superiorilor. Dar nu putem să nu remarcăm că ei se află foarte aproape de unul din cele mai importante orașe ale Ucrainei – de Odessa.

Citește interviul integral AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și