Ambasadorul SUA în Africa de Sud a fost chemat să dea explicații. Diplomatul a acuzat această țară că înarmează Rusia

75

Ambasadorul SUA în Africa de Sud, Reuben Brigety, a fost chemat să dea explicații după ce a acuzat că această țară a furnizat arme și muniții Rusiei, a anunțat ministrul sud-african de Externe Naledi Pandor, care a adăugat că va purta discuții și cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, scrie The Guardian.

Ambasadorul Reuben Brigety a afirmat că nava rusească Lady R, care aparține unei companii supuse sancțiunilor internaționale, a fost umplută cu arme și muniții într-o bază navală de lângă Cape Town, în decembrie anul trecut. Armele și munițiile au fost transportate apoi în Rusia, a adăugat Brigety într-o conferință de presă în care a comentat că acest lucru este „în mod fundamental inacceptabil”. Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a confirmat că există o anchetă în ceea ce privește vizita navei rusești în portul sud-african.

Acesta a adăugat că ancheta a început încă dinainte de acuzațiile publice făcute de ambasadorul SUA și că orice dovezi ar avea serviciile secrete americane în acest sens vor fi primite de autoritățile sud-africane. Însă biroul său a comunicat ulterior că nu există, în prezent, dovezi ale livrărilor de arme. Potrivit Associated Press, nava rusească Lady R a vizitat, într-adevăr, baza navală sud-africană între 6 și 8 decembrie, așa cum a susținut ambasadorul american. Nava are legături cu un armator care este supus sancțiunilor SUA pentru transportul de arme în favoarea guvernului de la Moscova. Aceste tensiuni apar în contextul în care comandantul forţelor terestre sud-africane se află în vizită oficială la Moscova, au anunţat luni agenţiile de presă ruseşti.

Generalul Lawrence Mbatha şi delegaţia sa au discutat cu colegii lor ruşi „chestiuni de cooperare militară” vizând creşterea „pregătirii de luptă a forţelor armate ale celor două ţări”, potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, informează Agerpres. „În cursul reuniunii liderilor militari au fost încheiate acorduri privind întărirea cooperării între forţele terestre în diverse domenii”, a indicat ministerul, menţionând că delegaţia urma să viziteze de asemenea „instituţii de învăţământ militar ale forţelor terestre şi întreprinderi din complexul militar-industrial” rus. Poziția Africii de Sud în ceea ce privește războiul din Ucraina este o sursă de tensiuni între SUA și Africa de Sud. Statul african s-a abținut să condamne invazia, în cadrul votului ONU, de anul trecut. În plus, deși Africa de Sud este membră a Curții Penale Internaționale, autoritățile de aici au lăsat să se înțeleagă că nu își vor îndeplini obligațiile de a-l aresta pe Vladimir Putin, conform mandatului emis de Curte, în caz că președintele rus va veni în această vară la o reuniune a statelor BRICS care este programată în Africa de Sud.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și