Amenințarea lui Putin crește frica în Europa: Cele mai vulnerabile trei țări NATO în fața pericolului Rusiei

28

NATO a zăcut în somnolență ani de zile cu amenințarea Moscovei la ușă, iar apoi a primit un semnal de alarmă când președintele rus Vladimir Putin a lansat atacul său asupra Ucrainei, în urmă cu 17 luni. Cu toate că alianța a adoptat planuri secrete de 4.000 de pagini la summitul de la Vilnius pentru a pregăti apărarea în Europa, totuși în acest moment există 3 țări care sunt vulnerabile în fața pericolului Rusiei.

Misiunea este de „descurajare prin negare”, adică oprirea trupelor ruse înainte ca acestea să poată ocupa un centimetru din teritoriul NATO – și eventual să supună statele din prima linie a blocului riscului de atrocități precum cele comise în Ucraina, potrivit unei analize din The Washington Post.

Dar acele planuri, precum și dolarii, euro și voința politică de a le îndeplini, rămân sub îndoială. Și nicăieri acele îndoieli nu sunt mai profunde decât în statele baltice, unde amenințarea Rusiei este existențială.

„Dacă vrei să demonstrezi că alianța este reală și credibilă, acesta este locul”, a spus Kristine Berzina de la German Marshall Fund. Statele baltice – colonizate de Rusia imperială, apoi subjugate de Uniunea Sovietică pentru o mare parte a secolului al XX-lea – au avertizat de ani de zile că Putin nu s-ar mulțumi să trăiască în granițele existente ale Rusiei. Au fost ignorați la Washington, Londra, Paris și Berlin.

Balticii își măresc apărarea liliputană pentru a se pregăti pentru o invazie rusă, pe care mulți o consideră plauzibilă în termen de trei până la cinci ani. Hotărâtă să nu fie un free-rider în NATO, Letonia a crescut cheltuielile pentru apărare de la 1% din produsul intern brut la 2,3% din PIB în ultimul deceniu.

Dar Letonia, de dimensiunea Virginiei de Vest și cu o populație sub 2 milioane, împărtășește 400 de kilometri de granițe cu Rusia și statul său vasal Belarus. Propriile forțe ar fi sufocate dacă Rusia ar invada țara. Marina letonă, a cărei capacitate ofensivă este formată din cinci bărci de patrulare mici, „este o gardă de coastă, sincer”, potrivit comandantului său, căpitanul Maris Polencs.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și