Analistul politic Armand Goșu dezvăluie blocajul cu care se confruntă Putin în situații de criză: „E limitat cultural și emoțional”
Istoricul și profesorul universitar Armand Goșu, analist politic pentru spaţiul ex-sovietic, a explicat de ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a reacționat public abia la 19 ore după atacul sângeros de la Moscova.
Atacul de vineri, revendicat de Stat Islamic, s-a soldat cu peste 135 de morți.
Sâmbătă, Putin a anunțat că vinovații au fost prinși și a catalogat atacul drept ”un act sângeros de intimidare”. El a mai susținut că suspecții se îndreptau spre Ucraina când au fost prinși și că Partea ucraineană „pregătea o fereastră” pentru ca aceștia să poată trece granița de stat.
Duminică seară, Kremlinul a făcut public un videoclip în care liderul rus apare îndurerat, în timp ce aprinde o lumânare în amintirea victimelor.
”E obișnuitul blocaj psihologic. Când s-a scufundat submarinul nuclear Kursk în august 2000, a lipsit zece zile din capitală. Când a avut întâlnirea cu soțiile și mamele ofițerilor care au murit pe submarin, i-au cerut socoteală de ce nu a venit mai repede și de ce nu a aceptat ajutorul străin. Abia după două zile de la tragedie s-a aflat ce s-a întâmplat și după alte cinci zile Putin a acceptat să ceară ajutor străin pentru a salva marinarii. Ei muriseră deja”, spune Goșu.
Potrivit analistului, în octombrie 2002, la atentatul de la Teatrul Dubrovka, atunci a durat 20 de ore. Nu a ieșit cu o declarație, au ieșit doar niște imagini filmate cu el vorbind despre securitatea Rusiei.
„Când a fost, în septembrie 2023, atentatul de la Beslan, a durat mai mult. 19 ore cât a durat acum mi se pare că e o performanță de-a dreptul că a reușit să apară și să vorbească, să citească, să prezinte ceva. E un blocaj la el psihologic. În acea noapte, au încercat de trei ori…Și Ria Novosti și alte agenții de presă au anunțat că președintele va avea un discurs către țară, a apărut și linkul unde trebuia să fie urmărit acel discurs. Se blochează psihologic în situații de genul ăsta. El este un ofițer de informații ca educație, e destul de limitat și cultural și emoțional, nu poate să apară în situații care nu sunt controlate integral. Moartea, tragedia care a avut loc la Moscova, nu e ceva ce mintea lui poate așeza ca el să reacționeze și să dovedească empatie. El nu are niciun pic de empatie în situații de-astea”, a explicat Armand Goșu la Digi24.