Analiză AFP. Ucraina construiește „dinți de dragon” și se pregătește de un război de durată

99

La un an după inamicul său, Ucraina a început şi ea să construiască fortificaţii de-a lungul liniei frontului, semn că se pregăteşte pentru un război de durată, într-un moment în care pare să fi pierdut deocamdată iniţiativa operaţională, comentează AFP, potrivit Agerpres.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit acum o săptămână despre „2.000 de kilometri de lucrări pentru a consolida fortificaţiile existente şi a crea altele noi”.

Un buletin al Ministerului britanic al Apărării consemna duminică dinţi de dragon, şanţuri antitanc, tranşee de infanterie, câmpuri de mine şi poziţii defensive fortificate.

„Stabilirea unor poziţii defensive majore este indicatorul unui conflict de uzură şi semnifică faptul că orice tentativă de a le străpunge va fi probabil însoţită de pierderi grele”, apreciază ministerul britanic pe platforma de microblogging X.

Această linie vine ca o replică la aşa-numita „linie Surovikin” stabilită în 2023 în estul Ucrainei, care cuprinde trei niveluri de apărare în profunzime, destinate atât să epuizeze forţele inamice, cât şi să facă mai dificilă preluarea controlului asupra unei zone după o străpungere militară, notează AFP.

Maximizarea pierderilor de partea rusă

Răspunsul ucrainean va fi probabil mai puţin elaborat, nu va merge prea mult în profunzime, dar va fi un răspuns urgent la lipsa de muniţie.

„Responsabilii ucraineni spun deja că timpul este factorul-cheie care îi împiedică să construiască ceva care să semene cu linia Surovikin”, explică Ivan Klyszcz, de la Centrul Internaţional pentru Apărare şi Securitate (ICDS) din Estonia.

Dar acest dispozitiv este „necesar, întrucât penuria de muniţii şi scăderea moralului (trupelor, n. red.) au pus în mod clar Ucraina în defensivă”, explică el.

Contraofensiva ucraineană din toamnă, pregătită inclusiv la Washington, s-a soldat cu un eşec cu pierderi grele şi câştiguri teritoriale neînsemnate. Acest război, poate chiar mai mult decât multe altele, a arătat că apărarea este mai bună decât atacul, afirmă experţii militari. Iar obiectivul celor două tabere este să provoace maximum de pierderi părţii adverse de-a lungul timpului.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și