Analiză BBC. Războiul din Ucraina: De ce pierde Rusia atât de multe tancuri?
Potrivit unor estimări, Rusia a pierdut sute de tancuri în cele două luni de la invadarea Ucrainei. Experții militari pun pierderile înregistrate de ruși pe seama armelor antitanc avansate pe care statele occidentale le-au oferit Ucrainei și a modului ineficient în care Rusia și-a folosit tancurile, scrie BBC.
Câte tancuri a pierdut Rusia de la începutul agresiunii militare asupra Ucraina?
Forțele armate ale Ucrainei spun că Rusia a pierdut peste 680 de tancuri de la începutul agresiunii militare asupra Ucrainei. Între timp, Oryx, un blog militar care numără pierderile militare ale Rusiei în Ucraina pe baza fotografiilor trimise din zona de război spune că Rusia a pierdut peste 460 de tancuri și peste 2.000 de alte vehicule blindate. Potrivit Rand Corporation și IISS (Institutul Internațional de Studii Strategice), Rusia avea aproximativ 2.700 de tancuri de luptă principale în total la începutul conflictului.
Cât de eficiente sunt armele antitanc?
SUA au furnizat Ucrainei 2.000 de rachete antitanc Javelin la începutul conflictului și ulterior au trimis cel puțin încă 2.000. Javelin a fost gândită astfel încât racheta să explodeze în vârful tancului, unde armura este cea mai slabă, potrivit producătorului Lockheed Martin. O mulțime de tancuri rusești sunt echipate cu blindaj reactiv care neutralizează impactul rachetelor. Cu toate acestea, Javelin sunt echipate cu două focoase. Una elimină armura reactivă, iar a doua străpunge șasiul dedesubt.
Marea Britanie a trimis, de asemenea, cel puțin 3.600 de rachete ușoare antitanc de generație următoare (NLAW). Acestea sunt, de asemenea, proiectate să explodeze în timp ce trec peste partea de sus a tancurilor. În prezent, armata rusă operează prin Grupuri Tactice de Batalion (BTG), care sunt unități de luptă autonome formate din tancuri, infanterie și artilerie. Compoziția precisă a acestor unități poate varia, dar în general ele cuprind un număr mare de vehicule blindate, dar relativ puține trupe de infanterie.
„Rusia are relativ puține trupe la care să apeleze. Sunt proiectați să atace rapid cu multă putere. Cu toate acestea, au foarte puțină protecție în ceea ce privește personalul de infanterie pentru a-i escorta și pentru a riposta dacă coloana blindată este atacată”, spune Phillips O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St Andrews.