ANALIZĂ Ceva nou pe Frontul de Est: Va ataca Rusia Ucraina în „ianuarie-februarie” 2022? Ce urmărește Vladimir Putin prin astfel de amenințări

329

De câteva zile, spionajul occidental pare tot mai convins că Vladimir Putin încearcă să rupă o bucată din teritoriul Ucrainei. Mai mult, șeful spionajului militar ucrainean a avansat, într-un interviu acordat Military Times, chiar și data la care Rusia ar pregăti un astfel de atac în forță, care ar implica lovituri, aeriene, artilerie și blindate: „sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lui februarie” 2022. Atitudinea tot mai belicoasă a Moscovei  trebuie însă văzută și prin prisma noii Strategii de Securitate Națională a SUA pe care președintele Joe Biden o va prezenta în Congresul american în decembrie. Acest document ar putea include și un important capitol dedicat strategiei militare a Washingtonului în regiunea Mării Negre, a precizat, pentru digi24.ro, analistul militar Claudiu Degeratu, expert în securitate națională și politici de apărare.

Război hibrid, război convențional, cu tancuri și avioane sau un uriaș joc de șah în care soldații sunt mutați ca pionii pe tablă?

Moscova transmite în primul rând mesajul că armata rusă e în stare să-și păstreze o capacitate de luptă permanentă la granița cu Ucraina.

„Nu contează că e ianuarie sau februarie, ideea este că rușii își pot desfășura rapid trupele. Rusia dispune de Serviciul de Luptă Permanent: forțe strategice care sunt mereu într-un grad de alertă foarte ridicat și care sunt capabile de intervenție în mai puțin de 24 de ore”, a spus Degeratu.

Expertul în politici de apărare arată și cum ar trebui tradus termenul de „intervenție”, atunci când vorbim despre Rusia.

(…)

Serviciile secrete ruse le ironizează pe cele occidentale: Nu veți vedea „hoarde de tancuri rusești care zdrobesc orașe ucrainene”

Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a respins acuzațiile referitoare la intenția Moscovei de a invada Ucraina.

„Americanii desenează un tablou înfricoșător, cu hoarde de tancuri rusești care zdrobesc orașe ucrainene și susțin că s-ar baza pe informații sigure, în acest sens”, se arată într-un comunicat de presă emis de SVR – un serviciu de informații care rareori iese în public cu astfel de comunicate, notează The Moscow Times.

SVR susține că SUA lansează „informații absolut false” despre concentrarea de trupe pe teritoriul rusesc, în vederea invadării Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a calificat drept o „isterie” acuzațiile formulate de Occident la adresa Rusiei.

(…)

Miza Ucrainei și „punctul de inflexiune” al lui Vladimir Putin

SUA au promis Kievului, în septembrie, ajutor militar suplimentar în conflictul cu separatiştii proruşi şi şi-au exprimat „angajamentul ferm” faţă de integritatea teritorială a Ucrainei. Casa Albă a anunţat un pachet de asistenţă pentru securitate în valoare de 60 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Pachetul include rachete anti-tanc Javelin şi alte capacităţi militare defensive „letale şi neletale” care să-i permită Ucrainei „să se apere mai eficient împotriva agresiunii ruse”.

„Ucraina încearcă să urgenteze stabilirea unei strategii pentru prezența forțelor militare ale SUA în regiune. Vezi semnarea Parteneriatului Strategic dintre Ucraina și SUA, semnat cu câteva luni în urmă”, a explicat Degeratu.

Iar rușii anticipează acest lucru și încearcă să descurajeze Ucraina, prin menținerea presiunii la graniță.

Citește toată analiza AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și