ANALIZĂ Chișinăul, împărțit între Occident și Rusia în preajma alegerilor prezidențiale și referendum. Cine va câștiga

4

Republica Moldova se află într-o situație de tensiune crescută, pe fondul apropierii alegerilor prezidențiale și al referendumului privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Rezultatele acestor scrutine electorale sunt cruciale pentru viitorul pro-european al țării, iar Kremlinul încearcă să le influențeze prin propagandă și corupție electorală fără precedent, cu scopul de a schimba direcția Chișinăului.

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care transmite un avertisment puternic Kremlinului și condamnă cu vehemență tentativele de ingerință și operațiunile hibride împotriva Chișinăului, care au devenit mai agresive odată cu apropierea alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din Republica Moldova, ambele având loc în data de 20 octombrie.

Votul europarlamentarilor a fost oferit pe fondul anunțului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova, care a informat că Rusia a investit aproximativ 100 de milioane de euro pentru a submina procesul electoral, cu scopul de a-i convinge pe moldoveni să voteze împotriva aderării la Uniunea Europeană. De asemenea, structurile judiciare moldovene au descoperit o schemă de fraudă a votului la scară largă, finanțată de oligarhul fugar Ilan Șor, pro-rusul transferând numai în luna septembrie 15 milioane de dolari către 130.000 de cetățeni.

”Adevărul” a discutat cu unii experți în domeniu despre cum încearcă Kremlinul să schimbe votul pentru alegerile prezidențiale și plebiscit, dar și să mențină sub control Republica Moldova, care a început în vara acestui an negocierile de aderare cu Uniunea Europeană, planificând să-i schimbe direcția și să instaleze o guvernare pro-rusă în urma alegerilor parlamentare de anul viitor.

Rusia încearcă să influențeze scrutinele electorale prin propagandă, pseudo-candidați și mituirea alegătorilor, afirmă analistul politic, Ion Tăbîrță.

,,Federația Rusă, în mod evident, vrea să influențeze scrutinele din Republica Moldova, iar pentru aceasta folosește mai multe abordări. Desigur, prima și principală tactică este cea a dezinformării, manipulării. Această manipulare a proceselor electorale, a proceselor politice din Republica Moldova, relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, dar și despre Uniunea Europeană. Manipulările sau dezinformările vin din două filiere. Avem filiera directă de la Moscova, atunci când oficiali sau propagandiștii ruși vin cu informații eronate, denigratoare atât la adresa actualei conduceri, cât și la adresa Uniunii Europene. De exemplu, aceeași Maria Zaharova, permanent, în ultimul timp, iese la briefing cu diferite catalogări destul de ofensatoare la adresa Republicii Moldova. Practic, Maria Zaharova dă tonul pentru propagandiștii ruși care ulterior răspândesc aceste mesaje la adresa Republicii Moldova. Dar propaganda rusă vine în Republica Moldova și prin intermediul factorilor de aici din interior: actorilor pro-ruși, diferiți politicienii, lideri de opinii, care la fel amplifică, răspândesc mai departe narativele Federației Ruse în Republica Moldova și cu privire la Republica Moldova. Pe lângă aceasta, Federația Rusă folosește alte metode, cum ar fi lansarea a tot felul de candidați, pseudo-candidați, încearcă să corupă la modul cel mai direct alegătorii, prin bani iliciți. Am văzut în ultimul timp mai multe anchete penale sau descinderi ale organelor de drept, dar și am văzut investigații jurnalistice în care clar este văzută această politică a Federației Ruse de a corupe alegătorii din Republica Moldova pentru a le influența votul din 20 octombrie”, adaugă analistul moldovean.

Alegători mituiți de pro-rusul Ilan Șor

Iar mituirea alegătorilor este la un nivel fără precedent în istoria țării, subliniază președintele Comunității WatchDog.MD, Valeriu Pașa.

,,Niciodată nu a fost nimic care ar putea să fie comparabil cu ce se întâmplă acum, nici măcar la alegerile locale de acum un an. Ce se întâmplă acum este la o amploare fără precedent. Se vorbește despre câteva zeci de mii de oameni care sunt efectiv plătiți lunari pentru a racola simpatizanți, pentru a strânge datele personale a oamenilor, cărora li se deschid ulterior conturi bancare în băncile rusești si acolo li se transfera așa-zisul ajutor, in realitate, mită electorală. Mai mult ca atât, aceasta rețea enormă, poliția a vorbit încă acum mai bine de o săptămână despre 130.000 de oameni, care sunt deja, în acest fel, racolați în această rețea. Ei, toți, au primit indicații să voteze nu la referendum, adică contra, dar încă nu li s-a spus pentru cine să voteze la alegerile prezidențiale. Deci, în esență, această mare masă de alegători captivi, controlată de oligarhul fugar Ilan Șor, va fi direcționată, cel mai probabil, spre un număr mai mare de candidați la alegerile prezidențiale. Unora li se va spune să voteze cu un candidat, alții-altul, așa pot fi 3-4 diferiți, astfel încât să le crească artificial rezultatul și să le dea poziții în felul ăsta aparent mai bune pentru alegerile parlamentare”, a mai afirmat expertul Valeriu Pașa.

Miza Kremlinului 

Potrivit lui Valeriu Pașa, miza principală a Kremlinului rămâne referendumul, a cărui participare planifică să o saboteze, inclusiv promovând boicotul prin intermediul partidelor pro-ruse. Rusia intenționează să minimizeze impactul plebiscitului, argumentând ulterior că rezultatele acestuia reflectă faptul că în societatea moldovenească nu există un consens larg privind aderarea țării la UE. Aceasta pentru că marea teamă a Moscovei este că acest referendum ar putea legitima parcursul european al Republicii Moldova, inclusiv în ochii celor sceptici.

,,Pentru Moscova este important referendumul pentru că ar însemna o decizie care are menirea să pună capăt acestei decizii aparente sau pretinse dezbinări, polarizări din societatea noastră de zeci de ani, dar care ea, în realitate, nu este. Moscova înțelege că societatea moldovenească, care include și diaspora noastră este în proporții absolut majoritare, 60-70% pro-europeană. Dar Rusia a reușit prin propagandă sa mențină o aparență a dezbinării, vorbim despre aceasta minoritate pro-rusă, dar foarte vocală. Iar dacă oamenii merg și fac o alegere obiectivă la urmele de vot, se va vedea că cei care pretind că sunt jumătate de societate, în realitate, sunt foarte putini, 30 % poate. Și Rusia înțelege că nu îi va mai putea ține mobilizați pentru viitor, nu îi va mai putea ține mobilizați să promoveze aceste mesaje pro-ruse în speranța de a acumula o majoritate. Deci, în esență, acest referendum poate legitima parcursul nostru european, inclusiv în ochii celor care sunt împotrivă. Și asta este mare frica a Rusiei, și de asta încearcă cumva să influențeze rezultatele. Să-l controleze în primul rând, iar în al doilea doilea rând să folosească acei cetățeni care încă mai au viziuni pro-ruse sau nostalgice după Uniunea Sovietică în interesele lor, inclusiv electorale. Acei oameni vor înțelege că, uite, așa a fost o decizie democratică, că majoritatea a decis că mergem în Europa. Asta e. Deci asta e ce sperie cel mai mult Kremlinul pentru că va fi lăsat fără aceste instrumente de influență asupra proceselor electorale din țara noastră care le-au adus rezultate constante pe parcursul a zeci de ani”, a mai menționat Valeriu Pașa.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și