ANALIZĂ Infiltrarea rusă, noua provocare pentru Ucraina. Ce se ascunde în spatele suspendării șefului SBU și a procurorului general
Îndepărtarea din funcții a șefului serviciului de securitate internă a Ucrainei (SBU) și a procurorului general, o decizie oarecum surprinzătoare luată duminică de președintele Volodimir Zelenski, a readus în prim-plan suspiciunile că spionajul rusesc s-a infiltrat în ministere-cheie ucrainene înainte de invazie, dar sugerează totodată că există și o luptă pentru influență în rândul apropiaților președintelui ucrainean, scrie The Guardian.
Unul dintre principalii consilieri ai lui Volodimir Zelenski, Andrii Smirnov, a negat la televiziunea ucraineană că Ivan Bakanov, șeful SBU, și procurorul general Irina Venediktova au fost „demiși”, precizând în schimb că Banakov a fost „retras temporar din funcție” pe durata unor „verificări și investigații”, iar Venediktova a fost suspendată, din acealași motiv.
Întrebat dacă cei doi se pot întoarce la un moment dat la posturile lor, Smirnov, care este adjunctul șefului cancelariei prezidențiale, a declarat: „Trăim într-o țară care respectă legea și, desigur, există această posibilitate”, dacă investigațiile îi vor exonera.
Un luptător anticorupție, numit interimar în fruntea SBU
Ivan Bakanov era prietenul lui Zelenski din copilărie, iar Venediktova devenise o figură foarte cunoscută pe plan internațional, mai ales de când se ocupa de investigarea crimelor de război comise de ruși în Ucraina. Tocmai de aceea, decizia de a-i îndepărta din funcție a stârnit oarecare nedumerire.
Zelenski a declarat duminică că i-a suspendatpe cei doi funcționari de rang înalt pentru că s-a dovedit că mulți dintre subordonații lor au colaborat cu Rusia, ceea ce pune sub semnul întrebării capacitatea lor de a fi buni conducători.
Anunțul a fost făcut în contextul în care fostul șef al SBU din Crimeea, Oleh Kulinici, care a fost demis în martie, a fost arestat sub suspiciunea de înaltă trădare. El a fost arestat chiar pe stradă de mascați, un moment care s-a viralizat pe rețelele sociale.
Pe de altă parte, președintele ucrainean l-a numit luni ca interimar în fruntea SBU pe un oficial cu experiență în domeniul securității, dar și un luptător anticorupție, Vasil Maliuk.
Într-o altă schimbare la nivel înalt, Parlamentul a votat pentru acceptarea demisiei ministrului pentru politici sociale, Marina Lazebna. Aceasta nu și-a explicat demisia, pe care a prezentat-o săptămâna trecută. Prim-ministrul Denis Șmihal a transmis o declarație în care i-a mulțumit pentru activitatea „eficientă” pe care a desfășurat-o în această funcție din martie 2020.
De ce l-a suspendat Zelenski pe Ivan Bakanov, prietenul său din copilărie
Serviciul de securitate internă SBU are 30.000 de angajați, iar Ivan Bakanov se afla la conducerea lui din 2019. În ultima vreme, Zelenski primise mai multe plângeri anonime în care Bakanov era acuzat că nu a reușit să contracareze infiltrarea spionilor ruși, scrie The Guardian.
Foarte apreciat pe scena mondială ca lider în timp de război, înainte de invazie Zelenski era intens criticat pe plan intern, fiind acuzat că a numit în funcții importante persoane fără experiență, din exterior, inclusiv prieteni personali.
Îndepărtarea din funcții a lui Bakanov și Venediktova vine la o săptămână după ce Zelenski i-a revocat din funcții pe ambasadorii din cinci țări, inclusiv din Germania, și pe alți câțiva trimiși, inclusiv din Ungaria, Norvegia, Republica Cehă și India, țări-cheie în ecuația internațională mai amplă a războiului cu Rusia. Iar luna trecută, Zelenski s-a contrazis public cu șeful forțelor armate.
Ivan Bakanov, în special, era considerat un apropiat al lui Zelenski. Au crescut în același oraș, Krivoi Rog. Bakanov lucrase pentru compania de producție Studio Kvartal-95 a lui Zelenski și a fost șeful de campanie al fostului actor în timpul candidaturii sale la președinție. La momentul numirii sale, a fost acuzat că deținea o funcție de conducere într-o companie privată înregistrată în Spania, încălcând aparent legislația anticorupție din Ucraina.
Unii observatori sunt de părere că unul din motivele pentru ca Zelenski face aceste mișcări este că vrea să demonstreze publicului ucrainean că nu va tolera performanțele slabe. Dar în același timp, în ultimele săptămâni s-au înmulțit denunțurile împotriva unor figuri-cheie ale guvernului său, ceea ce l-ar putea vulnerabiliza.
Îngrijorările lui Zelenski
„Toată lumea așteaptă de suficient de mult timp rezultate mai concrete și, poate, radicale din partea șefilor acestor două organisme, pentru a le curăța de colaboratori și trădători”, a declarat consilierul prezidențial Andrii Smirnov. „Și cu toate acestea, în cea de-a șasea lună de război, continuăm să găsim zeci de astfel de persoane, la fiecare dintre aceste instituții”, a punctat el.
Citește toată analiza AICI